1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin yliopiston tiedekunnat pääsevät kesällä samalle kampukselle

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan rakennuksen 10 miljoonaa euroa maksanut remontti on vihdoin valmistumassa. Taiteiden tiedekunta aloittaa syyslukukaudella omissa tiloissaan neljän vuoden evakon jälkeen. Yliopistolle se merkitsee uutta mahdollisuutta luoda yhteistoimintaa taiteiden ja muiden tiedekuntien välillä.

Kotimaan uutiset
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-siipi on yhä remontissa.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-siipi on yhä remontissa, mutta valmistuu kesäksi.Raimo Torikka / Yle

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kotipesä F-siipi ehti olla käytössä vain viisi vuotta kun tiloissa havaittiin sisäilmaongelma. Henkilökunta ja opiskelijat muuttivat muihin tiloihin vuonna 2011 pitkin kaupunkia, osa Pöykkölään osa entisiin Rotkon tiloihin rautatieaseman lähelle Siljotielle.

Lapin yliopiston kunnianhimoiselle suunnitelmalle pakkomuutto hajalleen löi kapulan rattaisiin. Uraauurtava taiteen ja muiden tieteiden yhdistäminen ei onnistunut.

- Tietysti meidän taidekoulutus edelleen liittyy vahvasti yhteiskuntatieteisiin ja ympäristötietoisuuteen, mutta se ajatus siitä yhtenäisestä kampuksesta jossa oltaisiin yhdessä toimittu tieteet ja taiteet Lapin yliopistossa, niin tämä ei sitten koskaan toteutunut, muistelee Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola.

Mutta hohtimia ei ole vielä heitetty kaivoon. Kun vihdoin ensi syksynä taiteiden tiedekunta pääsee saman katon alle muiden tiedekuntien kanssa, voi Lapin yliopisto lähteä uudelleen yrittämään uuden toiminatamallin luomista yliopistomaailmaan.

- Nyt olen luottavainen tulevaisuuteen, koska Helsingin Aalto-yliopistossakaan vielä taideteollinen koulutus ja tekniikka, kauppatiede eivät ole samalla kampuksella eli nyt meillä edelleen on mahdollisuus olla tienavaaja, pioneeri tässä kun tämä remontti saadaan kuntoon ja toiminta taas tällä yhdellä kampusalueella sitten aloitetaan, kertoo rehtori Mauri Ylä-Kotola.

Korjaus maksoi puolet rakennuskustannuksista

F-siiven remontti on vielä jonkin verran kesken, mutta remontin teettäjän Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan Mauno Sieväsen mukaan loppusuoralla.

F-siiven rakentamiskustannukset olivat aikoinaan reilut 20 miljoonaa euroa. Nyt tekeillä oleva korjausremontti maksaa noin 10 miljoonaa euroa.

Perusteellisten tutkimusten jälkeen rakennuksesta on muun muassa vaihdettu ongelmia aiheuttanut lattiamatto laatoilla. Lisäksi maanvaraisen lattian saumat on tiivistetty sekä ilmanvaihto on korjattu ja lisätty käyttötarkoituksen mukaiseksi.

Alimman kerroksen maanvaraisen lattiarakenteen kerroksista löydettiin mikrobivaurioita. Lattiarakenne korjattiin, vioittuneet materiaalit on vaihdettu uusiin ja alapohja on tiivistetty.

Koko rakennuksesta poistettiin hajoavat ja VOC-yhdisteitä ilmaan päästäneet lattiamatot. Mattojen tilalle on vaihdettu lattialaatat. Tämän lisäksi riittämättömäksi todettu ilmanvaihtojärjestelmä on remoontoitu uuteen uskoon. Ilmanvaihdon kapasiteettia on nostettu lisäämällä rakennukseen yksi uusi ilmanvaihtokone kanavineen.

Syytä lattiamattojen hajoamiselle selvitellään

Sisäilmanongelman aiheuttaneessa lattiamattojen hajoamisprosessissa huoneilmaan pääsi VOC – yhdisteitä. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan Mauno Sieväsen mukaan heidän selvityksissä on osoitettu, että hajoamisen aiheutti rakenteissa ollut kosteus.

Ongelmia aiheuttaneesta lattiasta on mattotoimittajalle tehty reklamaatio. Asia on edelleen käsittelyssä ja myös rakentamisen aikaisten urakoitsijoiden vastuita selvitellään.

F-siiven remontin maksaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

- Mikäli rakentamisaikaisia virheitä pystytään osoittamaan niin on selvää, että näiden osalta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy pitää oikeuksistaan kiinni ja vaatii virheentekijää maksumieheksi, vakuuttaa toimitusjohtaja Mauno Sievänen.

Lue seuraavaksi