Solidiumin Ala-Pietilä: Erottaminen oli täysi yllätys

Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä yllättyi potkuistaan. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero päätti erottaa yli neljä vuotta hallitusta vetäneen Ala-Pietilän luottamuspulan takia. Ala-Pietilän mukaan Solidium on toiminut kaikessa sääntöjen mukaisesti.

talous
Pekka Ala-Pietilä Arto Nybergin vieraana 26. tammikuuta.
Pekka Ala-Pietilä Arto Nybergin vieraana 26. tammikuuta.Yle Uutiset

Monen yhtiön hallituksessa toimiva ja aikoinaan myös Nokian nousussa vaikuttanut Pekka Ala-Pietilä sai tiistaiaamuna kymmeneltä puhelun, joka ei häneltä heti unohdu. Omistajaohjausyksikön johtaja Eero Heliövaara soitti ja kertoi ministeri Sirpa Paateron terveiset potkuista.

– Se oli täysi yllätys, Ala-Pietilä kertoo.

Paateron selitys erottamiselle oli luottamuspula, joka oli syntynyt monista pienistä asioista jo pidemmältä ajalta.

Ala-Pietilä ei kerro erimielisyyksistä tai käsityseroista tarkemmin, mutta vakuuttaa, että Solidium yhtiönä on toiminut valtio-omistajan kanssa sovittujen ohjeiden mukaan.

– Jos sijoitussalkulle ei olisi tehty Solidiumin olemassaolon aikana mitään, niin vuosituotto olisi ollut 16, 5 prosenttia. Omien toimiemme ansiosta vuosituotto on nyt ollut 17,2 prosenttia, Ala-Pietilä laskee.

Solidiumin vajaan 8 miljardin euron salkussa on siivuja mm. tappiota tuottaneesta Talvivaarasta, mutta myös omistuksia Sammosta ja TeliaSonerasta.

– Olemme myös maksaneet 12 kuukauden aikana 1,7 miljardia euroa tuloutuksina valtiolle. Jouduimme myymään osuuksia Sammosta ja TeliaSonerasta, koska ilman myyntejä emme olisi pystyneet täyttämään valtion tuloutusvaatimusta, Ala-Pietilä kertoo.

Potkut kielivät kuitenkin siitä, että joitakin asioita Solidium on ratkaissut toisin, kuin mitä valtio-omistaja olisi toivonut. Toisaalta sijoitusyhtiö perustettiin aikoinaan toimimaan päivänpolitiikasta erillään ja varsin itsenäisesti.

– Isossa kuvassa on ollut erilaista ajattelua yhtiön johdon, omistajan ja itseni osalta ja sitä varten on perustettu myös tämä Solidiumin tarkoitusta ja tehtävää pohtiva työryhmä, joka miettii nyt sitten sitäkin, että miten omistajan ääni jatkossa kuuluisi yhtiössä paremmin, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo.

Paatero halusi Ala-Pietilän erottamisella myös puhdistaa pöydän maan uuden hallituksen päätöksille.

– Ministerillä on vastuu ja velvollisuus kehittää yhtiötä parhaaksi katsomallaan tavalla. Kunnioitan hänen päätöstään, Ala-Pietilä toteaa erottamispäätöksestään.