Apulaisoikeusasiamies Pajuoja: Poliisin Vitja-tietojärjestelmä kaatui nolosti

Poliisin suuri tietojärjestelmähanke Vitja kaatui raunioiksi viime kesänä. Murusiksi menneessä projektissa tärvääntyi lähes viisi vuotta ja miljoonia euroja.

Kotimaa
Poliisi tietokoneen ääressä.
Yle

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ärtyy nopeasti, kun hän ryhtyy puhumaan valtionhallinnon viimeaikaisista suurista tietohallintohankkeista.

Aluehallintovirastojen ja Ely-keskusten yhteiseksi kaavailtu tietojärjestelmä VALDA meni plörinäksi muutama vuosi sitten.

Viimeisin katastrofi on poliisin Vitja-hanke, jota työstettiin liki viisi vuotta – tuloksetta.

Poliisin Vitja-hanke on murheellinen tarina

Poliisin Vitja-hankkeen ajatuksena oli, että rikosjuttujen asiakirjat siirtyvät sähköisesti esitutkinnasta syyttäjän ja oikeuskäsittelyn kautta aina tuomioistuimen arkistoon saakka. Rusinaksi meni.

Apulaisoikeusasiamies Pajuoja on närkästynyt.

– Alkuperäinen suurhanke aloitettiin jo vuonna 2009, mutta se osoittautui liian vaikeaksi ja kuopattiin vähin äänin viime kesänä. Valmista ei tullut, ja urakkasopimus oli pakko purkaa.

– Uutta uljasta sähköistä tietojärjestelmää yritetään rakentaa nyt lähtöruudusta ponnistaen pala palalta. Kaikki liikkuu paperilla edelleen.

Oliko tekijäjoukko taustoiltaan jo liian kirjava?

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kaipaa poliisi- ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin pikaista parannusta.

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta lukuisia langettavia tuomioita liian pitkäksi venähtäneistä oikeusprosesseista.

– On tärkeätä saada tämä poliisi-syyttäjä-tuomioistuin-linkitys kuntoon. Poliisin tietojärjestelmien osalta iloiset uutiset ovat vielä kuulematta.

Oikeusasiamiehen tarkastuksissa on ponnahtanut esiin myös muuan eksoottinen yksityiskohta.

– Vitja-järjestelmää oli sen hektisimmässä vaiheessa rakentamassa 200 it-ammattilaista.

– Hankkeessa oli mukana myös latvialaisia it-osaajia. Järjestelmän luotettavuuden ja turvallisuuden kannalta herää väkisinkin kysymys, kuinka turvallinen uusi järjestelmä olisi ollut, kun sen valmistelu tapahtui laajasti ulkomailla.

Kenelle tästä nyt sitten pitäisi antaa raippoja?

– Meidän tehtävänämme ei tässä vaiheessa ole raippojen antaminen. Me seuraamme tilannetta ja odotamme sisäasiainministeriöltä vastauksia kysymyksiimme vuoden loppuun mennessä.