Biotuotetehdas takaa metsäkoneille kaksivuorotöitä ympäri vuoden

Äänekoskelle rakennettava uusi biotuotetehdas takaa metsäkoneyrittäjille tasaisemman ja varmemman leivän kahdessa vuorossa ympäri vuoden. Uusia koneita metsiin ei osteta, mutta sadat nykyiset metsäkoneet saavat töitä jopa valtakunnallisesti.

Kotimaa
Aki Laaja arvioi Äänekosken uuden sellutehtaantuovan vipinää metsäkoneille.
Aki Laaja arvioi Äänekosken uuden sellutehtaan tuovan vipinää metsäkoneille.Tenho Tornberg / Yle

Koneyrittäjät ottivat Metsä Groupin 1,2 miljardin investointipäätöksen vastaan ilomielellä. Uutinen tuo toivottua vakautta eli tasaisuutta ja ennustettavuutta koneyrittäjien työllisyyteen viimeistään 2016 vuoden lopulla, kun uusi tehdas käynnistyy.

– Metsäpuolelle tarvitaan muutama sata henkilöä, osa nykyisestä kalustosta saadaan kahteen vuoroon ja osa paremmin työllistymään ympäri vuoden, jotta saadaan tarvittava lisäpuu tien varteen, tiivistää Keski-Suomen Koneyrittäjien puheenjohtaja Aki Laaja Multialta.

Ala on kuitenkin aika kausiluontoinen ja ylikapasiteettia on.

Aki Laaja.

Laaja arvioi, että yrittäjät eivät hanki uusia metsäkoneita, mutta korvausinvestointeja eli vaihtoja uudempaan tulee.

– Yksi metsäkone maksaa 250 000-400 000 euroa, joten ei niitä pihamaalla kovin kauan mielellään seisoteta, toteaa Aki Laaja, joka työkseen johtaa metsäteollisuudelle palveluita tarjoavaa Metsä-Multia Oy:tä.

Laaja myöntää, että valtakunnallisesti tarkasteltuna monet metsäkoneet ovat vajaakäytössä.

– Ala on kuitenkin aika kausiluontoinen ja ylikapasiteettia on.

Äänekosken uuden tehtaan pyöriessä täysillä tarvitaan lisää työvoimaa myös metsäkoneisiin. Aki Laaja korostaa, että työvoiman saanti turvataan, jos täsmäkoulutukset pelaavat ja rekrytoinnit onnistuvat.

Kelirikko pitää metsäkoneet parkissa

Tällä hetkellä metsäkoneita ei kelirikon takia juurikaan ole korjuutyömailla.

– Alempiasteinen tieverkko on sellaisessa kunnossa, että nyt ei päästä operoimaan. Odotetaan, että kelit vähän kuivahtaa ja lähdetään uudestaan metsään. Me ollaan peräänkuulutettu investointeja alempaan tieverkkoon, jotta pystyttäisiin myös tämmöisenä aikana koneita ja puita liikuttelemaan, sanoo Aki Laaja.

Nyt aletaan enemmän purkaa hakkuurästejä.

Aki Laaja

Laaja korostaa, että vaikka hakkuut uuden tehtaan ison puuntarpeen takia lisääntyvät, ei metsiä tärvellä koneilla luonnottomaan kuntoon.

– Hyvä ennakkosuunnittelu ja ammattitaitoiset kuljettajat, niin kyllä saadaan hyvää jälkeä aikaiseksi. Nyt aletaan enemmän purkaa hakkuurästejä. Pääkäyttö on kuitupuuta, ja hoitamatonta metsää löytyy aika paljon, pohtii Aki Laaja.

Puunmyyntiä miettiville metsänomistajille Laaja muistuttaa, että puun hinta on vuosia pysynyt aika tasaisena ja piikkejä on turha odottaa. Tasainen puunmyynti on kaikkein paras myös maanomistajalle.

– Ja vaikka metsäyhtiöillä on edelleen vahva neuvotteluasema, meidän pitää yrittäjinä olla vielä vahvempia, linjaa koneyrittäjien puheenjohtaja.

Aki Laajaa haastatteli Tenho Tornberg