Koe uusi yle.fi

SAK: Yhteiskuntasopimus mahdollinen vain tietyissä olosuhteissa

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan yhteiskuntasopimusta on vaikea saada aikaiseksi, jos työntekijöiden turvaa yksipuolisesti heikennetään.

Kotimaa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.Yle

Juha Sipilän havittelema yhteiskuntasopimus voi SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan syntyä vasta sen jälkeen, kun hallitusohjelman linjaukset ovat selvillä.

Lyly sanoo myös, ettei SAK:sta saa kumppania sopimukseen, jossa työntekijöiden asemaa yksipuolisesti heikennetään.

- Jos aletaan perusedellytyksiä kuten yleissitovuutta tai kolmikantaista asioiden valmistelua murentamaan, niin kyllä silloin olosuhteet ovat sellaiset, että on aika vaikea saada yhteiskuntasopimusta aikaiseksi, Lyly totesi.

Lyly ja Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies keskustelivat yhteiskuntasopimuksen edellytyksistä keskiviikon A-studiossa.

Toistaiseksi on auki se, tuleeko Juha Sipilän johdolla valmisteltavasta yhteiskuntasopimuksesta osapuolia velvoittava paperi vai enemmän yhteinen tahtotilan ilmaus.

Häkämiehen mukaan sopimuksen muoto ei ole olennaista vaan se, että uudistuksia lähdetään tekemään. SAK:n linja on tiukempi.

- Kaikki työsuhteisiin liittyvät asiat vaativat sopimuspohjaa. Vaadimme näistä selkeän näkemyksen, miten mennään eteenpäin, Lyly painotti.

”Hallitusta ei saa painostaa”

EK:n Jyri Häkämies toivoo, että erityisesti työrauhakysymyksissä hallituspolitiikka ja työmarkkinapolitiikka pysyvät erillään tulevan hallituksen kokoonpanosta riippumatta.

- Siihen, että maan hallitus joutuisi alistumaan työmarkkinajärjestöjen painostuksen kohteeksi, ei ole varaa, Häkämies sanoi.

Järjestöjensä tavoitteista yhteiskuntasopimuksen suhteen Lyly ja Häkämies kertoivat vain vähän. EK toivoo muun muassa oppisopimusjärjestelmän uudistamista. SAK:n asialistalla taas on muun muassa niin sanottuihin nollatyösopimuksiin liittyvien ehtojen selventäminen.

Järjestöjen on määrä kertoa tavoitteistaan kirjallisesti Juha Sipilälle ensi viikon tiistaihin mennessä.