1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-johtajat etsivät jälleen ratkaisua Välimeren siirtolaistulvaan – tässä tärkeimmät reitit

Tänä vuonna yli 1 600 Eurooppaan pyrkinyttä pakolaista on kuollut, kun he ovat yrittäneet päästä salakuljettajien veneillä Afrikasta ja Lähi-idästä Eurooppaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

EU-maiden johtajat käsittelevät Välimeren siirtolaiskysymystä torstai-iltana ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä.

Jäsenmaat kannattavat komission ehdotusta meripelastuksen tehostamisesta ja salakuljetusverkostoihin iskemisestä.

Osa jäsenmaista haluaisi myös jakaa tulijoita eri Euroopan maiden kesken.

EU-mailla on aiemmin ollut vaikeuksia päästä yhteisymmärrykseen Välimeren kautta Etelä-Eurooppaan tulevista siirtolaisista, vaikka jokainen suuri onnettomuus Välimerellä on herättänyt suurta huolta EU:ssa. Puheita pidemmälle ei ole juuri päästy.

Italia vaatii jopa sotilasoperaatiota

– Italia vaatii nyt EU:lta puheen ja sanojen lisäksi konkreettisia toimia. Painopiste on selvästi ihmissalakuljettajien toiminnan lopettamisessa. Italia on vaatinut jopa sotilaallisia toimia, kertoo toimittaja Petri Burtsov Sisiliasta.

Italia on valmis johtamaan näitä sotilastoimia, mikäli sitä pyydetään tekemään niin ja mikäli operaatio olisi kansainvälinen ja sillä olisi YK:n tuki. Uutistoimisto AFP:n siteeraama diplomaattilähde sanoi kuitenkin, että tarve YK:n hyväksynnälle riippuisi operaation tavoitteista. Useat asiantuntijat epäilevät, voitaisiinko minkäänlaista sotilaallista operaatiota toteuttaa ilman YK:n tukea.

Italian puolustusministeri on sanonut, että Italia tietää, missä salakuljettajien veneet ovat ja mitä reittejä ne tulevat.

– Suunnitelmat sotilaalliselle operaatiolle ovat olemassa, Italian puolustusministeri Roberta Pinotti sanoi keskiviikkona.

AFP:n siteeraaman muistioluonnoksen mukaan Euroopan johtajien on "järjestelmällisesti pyrittävä tunnistamaan, ottamaan haltuun ja tuhoamaan salakuljettajien käyttämät alukset ennen kuin ne lähtevät merelle".

Luonnoksessa toivotaan EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin "aloittavan välittömästi valmistelut mahdollisen kansainvälisen lain mukaisen turvallisuus- ja puolustusoperaation aloittamiseksi".

Jos EU:n johtajat päättäisivät käyttää sotilaallista voimaa, se olisi ensimmäinen kerta, kun Euroopan unionin maat tekisivät niin kamppailussa ihmissalakuljetusta vastaan. AFP:n siteeraama diplomaattilähde kuitenkin painottaa, että maajoukkojen lähettämisestä ei ole ollut puhetta. Silti Italian pääministerin Matteo Renzin mukaan laajemman meripartioinnin lisäksi "määrätietoinen ja järeä läsnäolo Etelä-Libyassa auttaisivat taistelemaan näitä 2000-luvun orjakauppiaita vastaan".

– Tämä ei ole sotaa, AFP:n diplomaattilähde sanoi silti.

EU-maista ainakin Britannia on lupaillut osallistua operaatioon. Maan pääministeri David Cameron on joidenkin lähteiden mukaan luvannut, että brittilaivaston alus voisi olla mukana estämässä pakolaisveneiden lähtöä Libyasta.

"Emme voi estää ihmisiä lähtemästä"

Sotilaalliset toimet sisältävät kuitenkin useita ongelmia. Yksi niistä on juuri mahdollinen vaatimus YK:n hyväksynnästä, koska ihmissalakuljettajien veneet pitäisi tuhota lähellä Libyan rannikkoa. Toinen suuri ongelma on, että sotilaalliset toimet eivät puutu itse pakolaisuuden syihin.

Italia onkin ehdottanut sotilasoperaation lisäksi pakolaisleirejä muun muassa Libyan lähimaihin kuten esimerkiksi Tunisiaan, Nigeriin, Sudaniin sekä muuallekin Afrikkaan. Pakolaisten turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä jo näissä leireissä.

Renzi on vaatinut EU:ta nopeasti valmistelemaan pitkäaikaisen ja kokonaisvaltaisen suunnitelman pakolaisongelman ratkaisemiseksi. Puolustusministeri Pinotti totesi, ettei pakolaisvirta ole loppumassa.

– 90 prosenttia siirtolaisista on Nigeriasta, Etiopiasta ja Somaliasta, paikoista, joissa he pelkäävät henkensä edestä. Emme voi estää heitä lähtemästä kotimaistaan, hän sanoi.

Jopa 30 000 pakolaista vaarassa hukkua Välimereen

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 30 000 pakolaista saattaa hukkua Välimerellä tänä vuonna, jos pakolaisvirta jatkuu samalla tahdilla. Viime vuoden alusta lähtien Italia on pelastanut mereltä jopa 200 000 siirtolaista.

Suomesta EU-johtajien kokoukseen osallistuu pääministeri Alexander Stubb (kok.).

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on arvioinut, että tänä vuonna Välimerellä on kuollut yli 1 600 siirtolaista.

Määrä on yli 30-kertaistunut viime vuodesta. Tuolloin kuolemantapauksia ilmoitettiin 56.

Sunnuntaina 700–900 ihmistä hukkui, kun siirtolaisia Eurooppaan kuljettanut alus kaatui.

Salakuljettajat ottavat kuljetuksista kovaa hintaa ja kovia riskejä. Veneet ovat huonokuntoisia ja veneitä jätetään jopa ajelehtimaan lähellä Euroopan rannikkoa.