Tietyö luonnonpuistossa? Uusi huoltotie Värriön tutkimusasemalle

Uutta huoltotietä rakennetaan Värriön tutkimusasemalle Pohjois-Sallassa. Alueella käyneet hämmästelevät, miten on mahdollista, että luonnonpuistossa on tällainen tietyömaa? Värriön tutkimusaseman johtajan Tuukka Petäjäm mukaan kyseessä ei ole uuden tien raketnaminen vaan vanhan huoltouran korjaaminen.

luonto

Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalle päästään, kun kuljetaan ensin Savukoskelta pohjoiseen Martin, Tulppion kautta Ainijärven vanhalle raja-asemalle. Värriön tutkimusasemaa on kautta aikain huollettu Ainijärveltä käsin. Sieltä matkaa asemalle on kymmenkunta kilometriä. Autolla ei pääse perille saakka.

– Huoltoreitti vaatii peruskorjaamisen, jotta siinä voidaan turvallisemmin liikennöidä mönkijällä, sanoo Tuukka Petäjä.

Korjattavaa ajouraa luonnonpuiston alueella on noin seitsemän kilometriä.

– Tuota samaa huoltoreittiä pitkin on kuljettu kohta 50 vuotta.

Emme ole pilaamassa luonnonpuistoa

Värriön tutkimusaseman johtaja Tuukka Petäjä tähdentää useamman kerran, että kyseessä ei ole mikään tietyö.

– Siinä mielessä ei ole syytä huoleen. Emme ole pilaamassa Lapin hienointa luonnonpuistoa, hän tähdentää.

Petäjä kävi Värriöllä viime viikolla tarkastamassa tilannetta.

– Se äkkiä näyttää isolta työmaalta ja säikäyttää, mutta ei se sitä ole. Luonnonpuiston alueelle on tulossa vain kapea väylä, todellakin sellainen mönkijällä ajettava.

– Kohta 50 vuotta olemme olleet ilman hyvää huoltouraa. Pitäähän sinne tutkimusasemalle kuljettaa erilaisia laitteita ja ruokaakin, sanoo johtaja Tuukka Petäjä.

Värriön tutkimusasema pian 50 vuotta

Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasema sijaitsee pohjoisessa Sallassa Värriötunturin pohjoispuolella keskellä erämaata. Aseman perusti professori Erkki Pulliainen vuonna 1967.

Aluksi asema keskittyi suurpetotutkimukseen, mutta myöhemmin siellä on tutkittu Lapin luontoa monipuolisesti. Nykyisin tutkimus keskittyy ilman saasteiden kulkeutumiseen ja ilmakehän prosesseihin sekä ekosysteemien toimintaan pohjoisissa oloissa. Värriön tutkimusasemalla sijaitsee SMEAR I mittausasema, joka edustaa Helsingin yliopiston huippututkimusta ilmakehä- ja metsätieteissä.

Tutkimuksen ohella asema osallistuu Itä-Lapin alueen kestävien elinkeinojen kehittämiseen yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.