1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Guardian: Vain murto-osa Välimeren siirtolaisista saisi jäädä Eurooppaan

Brittilehden haltuunsa saaman luottamuksellisen asiakirjaluonnoksen mukaan EU-johtajat päästäisivät vain harvat Välimeren yli pyrkivät siirtolaiset Eurooppaan.

Italian rannikkovartiosoto tuo pelastettuja maahanmuuttajia satamaan huhtikuussa. Kuva: Francesco Arena / EPA

Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa EU-johtajien luottamuksellisen asiakirjaluonnoksen, joka antaa ymmärtää, että EU-maiden johtajat passittaisivat valtaosan Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista takaisin. EU-ministerit kokoontuvat torstai-iltana ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin ratkomaan siirtolaiskysymystä – jälleen kerran.

Asiakirjaluonnos antaa ymmärtää, että vain noin 5 000 Välimeren yli matkannutta siirtolaista voisi saada pakolaisaseman Euroopasta. Loput passitettaisiin pikavauhdilla takaisin EU:n rajaturvallisuudesta vastaavan Frontexin avustuksella. Viime vuonna tällaisia siirtolaisia saapui Eurooppaan kaikkiaan 150 000.

Asiakirjaluonnoksen mukaan EU ei olisi merkittävästi laajentamassa etsintä- ja pelastustoimia Välimerellä, vaikka paine pulaan joutuneiden pakolaisten auttamiseksi on kasvamassa.

Luonnoksessa puhutaan vain Poseidon ja Triton-operaatioiden vahvistamisesta. Poseidon ja Triton-operaatiot ovat rajaturvallisuusvirasto Frontexin vastuulla. Ne ovat rajavalvontaoperaatioita, joiden toimivalta ulottuu vain noin 50 kilometrin päähän Italian rannikolta. Frontexin johtaja Fabrice Leggeri on jo vastustanut Triton-operaation laajentamista Välimeren siirtolaisten etsintä- ja pelastustehtäväksi. Leggerin mukaan tämä ei kuulu viraston toimenkuvaan.

Todennäköisintä onkin, että EU-maat pyrkivät puuttumaan pakolaisongelmaan estämällä siirtolaisia pääsemästä monesti kohtalokkaalle merimatkalle Välimerelle. Esimerkiksi Italia on ehdottanut, että salakuljettajien laivat voitaisiin tuhota Libyan edustalla ennen kuin salakuljettajat ovat lastanneet pakolaiset laivoihin.