Lakkautusuhkia ja sisäilmaongelmia – Lohjan kouluverkko harvenee ja rapistuu

Lohjalla on parhaillaan lakkautusuhan alla kahdeksan koulua. Lisäksi osa säilytettävistä kouluista on erittäin huonossa kunnossa. Kouluverkon harventaminen ja rapistuminen harmittaa oppilaiden vanhempia.

Lohja
Vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan 40 prosenttia Lohjan koululaisista opiskelee huonokuntoisissa tiloissa.
Yle

Lakkautusuhka on yllättänyt muun muassa Asemanpellon koulun opettajat, oppilaat ja koululaisten vanhemmat. Yli sadan oppilaan koulu on käyttäjiensä mukaan hyvässä kunnossa moneen muuhun Lohjan kouluun verrattuna.

– Vaikka rakennus on vanha, niin se on hyväkuntoinen. Meidän koulussa on kasvavat oppilasmäärät ja suurin osa oppilaista kävelee kouluun, eli tällä hetkellä kuljetuksia ei tarvita. Lisäksi koulussa järjestetään paljon tapahtumia ja se yhdistää alueen asukkaita, Sanna Benamar Aseman seudun asukasyhdistyksestä kuvailee tilannetta.

Ainakin viisi koulua remontin tarpeessa

Vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan noin 40 prosenttia Lohjan koululaisista opiskelee huonokuntoisissa tiloissa. Viisi nyt lakkautettavaksi esitettyä koulua on luokiteltu kunnoltaan heikoksi. Lisäksi vanhemmat ovat raportoineet sisäilmaongelmista Anttilan ja Tytyrin kouluissa, joita ei esitetä lakkautettaviksi. Toisaalta koulutiloja on Lohjalla liikaa oppilasmääriin nähden. Kaupungin mukaan kouluverkon tiivistäminen mahdollistaa nykyistä paremman kunnossapidon säilytettävissä opinahjoissa.

Vanhemmat mukana päätöksenteossa

Lohjalaiskoulujen lakkautuslista on saanut oppilaiden vanhemmat yhdistämään voimansa koko kaupungin alueella. Vanhempien muodostama vaikuttajaraati aikoo tehdä oman ehdotuksensa kouluverkon vaatimista muutoksista.

– Tutkimme ensinnäkin kaupungin kouluverkkoselvityksen ja teemme siihen rinnalle oman esityksemme huomioiden myös koulujen ympäristön ja miten koulujen lakkauttaminen vaikuttaisi esimerkiksi lähikiinteistöjen arvoon. Pyrimme arvioimaan kouluja mahdollisimman realistisesti, eikä katsota omaa koulua pelkästään vaaleanpunaisten silmälasien läpi, raadin vetäjä Lotta Paakkunainen vakuuttaa.

Päätökset Lohjan kouluverkon tulevaisuudesta on tarkoitus tehdä syksyllä.

Asemanpellon koulu järjestää huomenna lauantaina kevätriehan klo 10-13. Paikalle on kutsuttu kaupungin päättäjiä, joille luovutetaan koulun säilyttämisen puolesta kerätty adressi.