Näkövammainen saa oivan kulkuavun kohokartoista

Näkövammaisten liikkumista helpotetaan kohokartoilla Espoon Leppävaarassa. Karttaa koskettamalla voi erottaa esimerkiksi kulkureittin kauppaan.

näköhäiriöt
Kohokartta näkövammaisen apuna
Espoon kaupunki

Kaksi kohokartoista on sijoitettu kauppakeskus Sellon läheisyyteen, Ratsusolan pohjoispäähän, ja bussiterminaalin laiturille nro 1. Kolmas kartta on Keskuspuiston ammattiopiston bussipysäkillä. Karttaelineet on merkitty i-tunnuksella.

Näkövammainen tunnistaa karttaa koskettamalla maaston muodot, rakennusten rajat ja kulkureitit kauppoihin, asemille ja eri palveluihin. Kartoissa käytetään selkeitä värejä ja symboleja ja ne toimivat opasteina myös näkeville ihmisille.

Ensimmäiset värilliset kohokartat on valmistettu 3D-mallinnuksen mukaan tulostamalla. Tulostuksessa on käytetty uusinta 3D-väritulostusmenetelmää, jolloin pinnan laatu, kestävyys ja tulostustarkkuus on saatu riittävälle tasolle. Kohokarttojen kehittämisessä on ollut mukana henkilöitä Keskuspuiston ammattiopistosta sekä Näkövammaisten keskusliitosta. Espoon teknisestä keskuksesta työssä auttoivat esteettömyysasiamies ja esteettömyysneuvoja.

Kohokartat ovat koekäytössä ja ne on valmistanut Versoteq 3D Solutions Oy.