Pohjanmaan pelloilla laitetaan jo "skeidaa piiloon"

Kevät on edennyt jo siihen vaiheeseen, että maanviljelijät aloittelevat peltotöitä. Lannanlevitys on vauhdissa, eikä kyntöihin ole enää arvioiden mukaan kuin muutama päivä pienellä säävarauksella.

Kotimaa
Koneurakoitsija Toni Harju.
Jalasjärveläinen koneurakoitsija Toni Harju on valmiina jokakeväiseen lieteralliin.Pasi Takkunen/Yle

Pohjalaisilla peltolakeuksilla levitetään jo lantaa täyttä päätä, vaikka vielä ei olla huhtikuun viimeisellä viikollakaan.

– Voidaan sanoa, että nyt ollaan jo lähtökuopissa. Viime päivien tuulinen auringonpaiste on kuivattanut peltoja paljon, ja jos ennustetut sateet eivät toteudu niin voimakkaina kuin on ennustettu, uskoisin, että ensimmäiset kyntäjät ja äestäjät ilmestyvät pelloille tällä viikolla, ProAgrian Etelä-Pohjanmaan palvelupäällikkö Henri Honkala.

Jalasjärveläinen koneurakoitsija Toni Harju vei lannanlevityskoneet pelloille jo keskiviikkona 22. päivä.

– Keskiviikkona aloitettiin ja käytiin kokeilemassa koneita ja kaikki tuntui pelaavan. Torstaina tuli välipäivä kelin puolesta, mutta perjantaina jatketaan, jos kelit tuosta vain paranee. Sitten ei muuta ku laitetaan multaajalla skeidaa piiloon, Harju naurahtaa.

Peltojen pohjatkin kuivia

Henri Honkala arvioi, että peltotyöt alkavat Etelä-Pohjanmaalla viimeistään vappuviikolla. Hätää kevätkylvöihin ei kuitenkaan ole, koska työt alkavat tuossakin vaiheessa hyvissä ajoin.

– Viime vuosien keväät ovat osoittaneet sen, että kuivuus tahtoo vaivata myöhäisempiä kylvöjä, eli kevätkosteus on kannattanut pyrkiä hyödyntämään, Honkala osoittaa.

– Noin kautta linjan, kun on lietettä levitelty vuosikaudet, on tosi harvoin päästy pelloille huhtikuun puolella. Siihen verrattuna nyt on melko varhainen aika, Toni Harju mainitsee.

Harju sanoo, että myös lumen aikaisesta sulamisesta ja vähäisistä sademääristä on ollut kevätkylvöjä ajatellen hyötyä.

– Vesistöt ja ojat ovat olleet melko tyhjiä, eli salaojat ja ojat ovat huoltaneet vettä pois myös pellon alemmista kerroksista. Pellon pohjakin on siis kuivanut varsin aikaisin ja pellot kantavat jo nyt koneita tästä syystä varsin hyvin, Harju selvittää.