Asiantuntija: Moni syö niin tiuhaan, ettei tiedä mitä nälkä on – näin lopetat napostelun

Kysyimme lukijoilta vinkkejä napostelun hillitsemiseen. Keinoja on monia, mutta kaikki eivät ole hyviä. Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa kokeilla ja mitä ei.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
Nainen syö sokeripaloja.
Yle

Jos ruokariippuvuuteen on taipumusta, voi pelkkä palaverissa nautittu pulla laukaista ahmimisreaktion. Vaikka ongelma ei olisi kehittynyt aivan riippuvuudeksikaan asti, voi jatkuvasta napostelusta olla vaikea päästä eroon.

Kysyimme lukijoiltamme neuvoja napostelun hillitsemiseen ja kartoitimme myös asiantuntijan ajatuksia siitä, mikä tapa saattaa toimia ja mitä ei ehkä kannata kokeilla.

Ateriarytmin muuttaminen

Nettikeskustelun osallistujien keinot napostelun hillitsemiseen olivat varsin moninaisia. Osa kannatti perinteistä tapaa: pienien aterioiden syömistä monta kertaa päivässä. Toiset sen sijaan olivat päinvastaisella kannalla. Heidän mielestään parhaimpiin tuloksiin pääsee, kun syö vain kerran tai kahdesti päivässä.

Täytyy syödä säännöllisesti jotta nälän tunne pysyy poissa. Oikeanlaista ravintoa, hedelmiä, marjoja, vihanneksia.

Syöntitottumukseni ovat myös totuttaneet minut jokapäiväiseen nälän tunteeseen. Siihenkin voi nimittäin tottua, ja sen jälkeen nälkä ei paljoa elämistä haittaa eikä naposteluun aja. Koska syömisrytmini ei ole suositusten mukainen, olen yrittänyt joskus puputtaa ruokaa pienissä annoksissa monesti päivässä. Monesti se on johtanut pahoinvointiin ja/tai ylensyöntiin.

Erikoistutkija Liisa Valsta ei pidä vain yhden tai kahden aterian päivärytmiä suositeltavana.

– Elimistö ja ruoansulatus toimii paremmin ja nälkä ei kasva niin suureksi, kun syöminen on säännöllistä. Jos syö hyvin harvoin, voi ahmimisreaktio olla helpommin edessä, Valsta sanoo.

Suositusten mukaan ihmisen kannattaisi syödä kolme ateriaa päivässä. Aamiaisen, lounaan ja päivällisen välillä voi syödä yhdestä kahteen välipalaa tarpeen mukaan. Kun ruokailurytmi on säännöllinen ja ravinto muutenkin kunnossa, ei halua naposteluun edes välttämättä tule.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että nälän tunne ei ole välttämättä paha asia. Se on ihan normaalia. Itse asiassa voi olla niin, että moni ihminen ei enää edes tiedä mitä nälkä on. Monet syövät nykyään niin tiuhaan ja suuria määriä, Valsta huomauttaa.

Hiilihydraattien vähentäminen

Moni kommentoija vannoi vähähiilihydraattisen ruokavalion nimeen. Jatkuva nälän tunne oli keskustelijoiden mukaan helppo selättää, kun malttoi luopua sokerista ja vehnäjauhoista.

Hiilihydraattien rajoittaminen toimii itselläni. Ei tule samanlaista järjetöntä nälän tunnetta tuntienkaan päästä. Makeanhimo on myös kadonnut, mm. tarve saada jotakin pientä makeaa ruuan jälkeen tai välipaloiksi. Silti voi herkutella, kun vain ensin keksii ne mukavat jutut ilman vehnää ja yletöntä sokeria!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Liisa Valsta muistuttaa, että hiilihydraattien laadulla on merkitystä. Sokeripitoisten ja valkoisia vehnäjauhoja sisältävistä tuotteista luopuminen voi vähentää naposteluhalua, mutta kaikista hiilihydraateista ei ole syytä luopua.

– Sokeripitoiset ja pitkälle prosessoituja viljoja sisältävät elintarvikkeet sisältävät nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, joiden syömisen jälkeen verensokeri nousee nopeasti ja myös laskee nopeasti. Sen jälkeen voi tulla väsymys ja nopeasti uusi nälkä. Hitaasti imeytyvissä hiilihydraateissa verensokerin nousu ajoittuu pidemmälle ajalle. Kuitupitoiset leivät, hedelmät, kasvikset ja marjat – niiden hiilihydraatit ovat ihan suositeltavia, eikä niistä kannata karsia, Valsta sanoo.

Proteiinien lisääminen

Proteiinien lisäämistä useampikin keskustelija piti hyvänä keinona hillitä nälkää. Erityisesti kananmunan sanottiin olevan avain onneen.

Parista kananmunan valkuaisesta valmistettu, oman maun mukaan maustettu munakas osana kevyttä aamupalaa pitää nälän tunteen kurissa eikä taatusti lihota. Ihminen, joka vetäisee kananmunan valkuaista ravinnokseen syö jopa noin 300 kaloria vähemmän päivässä, kertoo eräs tutkimus. Ja valkuainenhan on täyttä proteiinia sellaisessa muodossa, jota kroppa hiljakseen mussuttaa ja hyödyntää maksimaalisesti.

– On totta, että proteiini pitää nälkää paremmin kuin esimerkiksi nopeat hiilihydraatit, Valsta kommentoi.

Proteiinien lisäämistä ruokavalioon voi siis ehkä kokeilla – ainakin jos vastaavasti jättää nopeat hiilihydraatit syömättä. Liiallisesti proteiinia ei kannata puputtaa, sillä ylimääräinen proteiinikin kertyy rasvaksi elimistöön.

Liikkuminen

Keskustelijat olivat saaneet apua myös liikkumisesta. Kun suuntaa karkkihyllyn sijaan pururadalle, talttuu makeanhimokin.

Jos syöpöttää, kannattaa vaihtaa virtaussuunta sisäänvirtauksesta (syöminen) ulosvirtaukseksi (hikoilu, kuntoilu). Se auttaa. Ruho rauhoittuu, kun virtauksen määrä on oikea.

Valstan mukaan liikkumisen lisääminen on erittäin suositeltava ja toimiva keino.

– Jos pääsee lenkkipolulle, on lenkin jälkeen varmasti jo ihan mukavasti nälkä. Sitten onkin kuitenkin jo ehkä aika monipuoliselle aterialle tai välipalalle. Liikuntaa ennen voi myös syödä pienen välipalan, että jaksaa liikkua.