Tuhansia evakuoitu Chilen tulivuorenpurkauksen tieltä – valtava sienipilvi näkyi kilometrien päähän (video)

Tulivuori Calbucon purkauksen tieltä on evakuoitu tuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun se aloitti purkauksensa keskiviikkona oltuaan hiljaa yli viisi vuosikymmentä. Kilometrien korkeuteen noussut tuhkapilvi sekä ihastutti että kauhistutti paikallisia asukkaita.

Ulkomaat
Calbuco-tulivuoren tulivuoren nostattama tuhkapilvi läheisen lentokentän valvontakameran kuvaamana.
Tulivuori Calbucon purkauksen tieltä on evakuoitu tuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun se aloitti purkauksensa keskiviikkona oltuaan hiljaa yli viisi vuosikymmentä. Kilometrien korkeuteen noussut tuhkapilvi sekä ihastutti että kauhistutti paikallisia asukkaita.

Tulivuori Calbuco alkoi purkautua Chilessä keskiviikkona yli viiden vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen. Tulivuoren syöksemä tuhkapilvi nousi kilometrien korkeuteen ja silminnäkijät kuvailivat sitä valtavaksi sienipilveksi.

Yhtäkkisen purkauksen nostattama tuhkapilvi näkyi jopa viidenkymmenen kilometrin päähän tulivuoresta.

Kuolonuhreista tai loukkantuneista ei ole raportoitu. Tulivuori sijaitsee noin 1 000 kilometriä etelään pääkaupunki Santiagosta lähellä Puerto Varasin turistikaupunkia.

Chilen presidentti Michelle Bachelet julisti alueelle hätätilan. Jo sitä ennen pelastusviranomaiset olivat julistaneet korkeimman mahdollisen hälytystilan purkauksen vuoksi. Bachelet sanoi matkustavansa alueelle torstaina.

Viranomaiset laajensivat keskiviikkona evakuointimääräyksen koskemaan aluetta, joka on 20 kilometrin säteellä tulivuoresta. Noin 4 000 ihmistä on evakuoitu alueelta.

Vulkanologit ovat huolissaan siitä, että tulivuoren syöksemä tuhka saattaisi muodostaa pyroklastisen virran, jossa tulikuumat kaasu, tuhka ja kiviaines syöksyvät alas tulivuoren rinnettä jopa 300 kilometrin tuntivauhdilla. Myös purkauksen aiheuttamista mahdollisista maanvyöryistä on varoitettu.

Useita lentoja alueella on peruttu ja kouluja suljettu. Tuuli kuljetti keskiviikkona tuhkapilveä kohti koillista ja naapurimaa Argentiinaa.

"Se oli vaikuttavaa, mutta sitten alkoi paniikki"

Purkauksen nähneet paikalliset asukkaat sanoivat olleensa samaan aikaan sekä ihastuneita että kauhistuneita.

– En ole koskaan nähnyt tällaista. Se on aluksi pelottavaa, ja sitä alkaa miettiä, mitä tulee tapahtumaan, kertoi eräs silminnäkijä.

– Oli vaikuttavaa nähdä purkauksen muodostama sienipilvi ja sen valtava voima. Samaan aikaan alkoi kuitenkin syntyä paniikkia ja kaaosta. Syntyi liikenneruuhkia, kun ihmiset ryntäsivät kauppoihin ostamaan ruokaa ja vettä, nostamaan rahaa automaateista ja täyttämään autojensa tankkeja bensiinillä, sanoi toinen paikallinen asukas.

Ihmiset kertoivat kokoontuneensa yhteen naapureidensa kanssa kuuntelemaan uutisia radiosta, koska he tiesivät, että evakuointi olisi tulossa.

– Pilvi alkoi pienenä, mutta ajan kuluessa se kasvoi ja lopulta se oli valtava pilvi yläpuolellamme. Silloin alkoi esiintyä pakokauhua. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen kokenut jotain tällaista, eräs purkauksen nähnyt mies kertoi.

2 003 metriä korkean Calbucon edellinen suuri purkaus oli vuonna 1961. Chilessä on toiseksi eniten tulivuoria maailmassa Indonesian jälkeen.

Lähteet: Reuters