Ministeriö suunnittelee: sähkötupakka myyntiin myös kauppoihin

Sähkötupakkaa voi ostaa kaupasta samaan tapaan kuin savukkeita, jos sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema lakimuutos toteutuu. Vastaavasti sähkösavukkeiden ostamista netistä harkitaan kiellettäväksi.

Kotimaa
Sähkötupakka.
Toni Pitkänen / Yle

Nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden myynti saatetaan jatkossa sallia ja niiden osto netin kautta puolestaan kieltää. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että sähkötupakkaa ostettaisiin samaan tapaan kuin savukkeita.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan tupakkalain muutosta EU:n viime vuonna hyväksymän tupakkadirektiivin pohjalta. Muutokset sähkösavukkeen osalta voivat olla isoja. Lain valmistelussa mukana oleva neuvotteleva virkamies Meri Paavola kertoo, että Suomen voi olla pakko sallia myös nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden myynti ilman lääkelupaa.

– On juridisesti epäselvää, voiko sähkösavukkeita enää jatkossa pitää lääkelainsäädännön alla. Suomi kannatti sääntelyä lääketuotteen tavoin, mutta EU-parlamentti vastusti sitä. Se oli iso kynnyskysymys parlamentille, Paavola kertoo.

Täydellistä ratkaisua ei ole, mutta nyt yritetään etsiä se kaikista paras.

Meri Paavola

Lopulta päädyttiin siihen, että alle 20 milligrammaa millilitrassa nikotiinia sisältäviä sähkösavukkeita säännellään tupakkatuotedirektiivissä.

Tällä hetkellä Suomessa ei saa myydä nikotiinipitoisia sähkötupakkavalmisteita ilman lääkelupaa. Niitä voi kuitenkin tilata netin kautta tietyin rajoituksin. Paavolan mukaan nikotiinipitoisten sähkötupakkavalmisteiden etäosto voidaan kieltää, jos sähkösavukkeet otetaan tupakkalain piiriin.

– Se on direktiivin puitteissa mahdollista ja yksi harkinnassa oleva strategia. Samoin harkinnassa on, että sähkösavukkeita alettaisiin verottaa.

"Jossain määrin voi olla hyvä vaikutus"

Paavolan mukaan lainmuutoksen valmistelu on hankalaa, koska sähkösavukkeet liittyvät monen eri alan lainsäädäntöön. Sähkösavukkeiden hyödyistä ja haitoista on edelleen niukasti tietoa, vaikka viitteitä on, että niillä on haitallisia terveysvaikutuksia.

Esimerkiksi tutkimuksia sähkösavukkeen nesteen koostumuksesta ei voi kuitenkaan yleistää, koska ne saattavat vaihdella pakkauksittain. Sähkösavuketuotteissa ei myöskään välttämättä ole lainkaan pakkausselosteita.

– Se tuntuu tähän maailmanaikaan ihmeelliseltä. Jossain määrin (myynnin vapauttamisella) voi olla hyvä vaikutus. Sähkösavuketuotteiden myyntiä voidaan kontrolloida tarkemmin ja hallita paremmin lisäsäädöksin ikärajoja, pakkauksia ja nesteen sisältöä, Paavola luettelee.

Paavolan mukaan suurin huoli on se, että sähkösavukkeista tulee lapsille ja nuorille uusi väylä nikotiiniriippuvuuteen. Vuonna 2013 tehdyn THL:n selvityksen mukaan kaikista yläkoululaisista viisi prosenttia käytti sähkötupakkaa, enemmän kuin aikuisväestössä keskimäärin.

– Täydellistä ratkaisua ei ole, mutta nyt yritetään etsiä se kaikista paras. Odotamme mielenkiinnolla uuden nuorten terveyskyselyn tuloksia sähkösavukekäytön osalta, Paavola sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on saada luonnos lakiesityksestä valmiiksi lausuntokierrokselle heinäkuussa. Lain pitäisi astua voimaan ensi vuonna.

Mitä pohditaan?

Sähkösavukkeiden myynti: Sähkösavukkeet saatetaan uudessa laissa ottaa tupakkalain piiriin. Näin myös nikotiinia enintään 20 mg/ml sisältävien sähkösavukkeiden myynti saatetaan sallia. Sähkösavuketuotteiden oston ikärajaksi tulisi 18 vuotta, kun tällä hetkellä tupakkalain 18 vuoden ikäraja ei koske sähkösavukelaitteen tai nesteen ostoa. Sähkösavukkeiden etäosto saatetaan puolestaan kieltää.

*Mainonta ja pakkaukset: *EU-direktiivin mukaan sähkösavukepakkauksissa on oltava varoitukset terveyshaitoista ja sähkösavukkeiden mainontaa on rajoitettu. Sähkösavukkeiden mainonta on tälläkin hetkellä kiellettyä Suomessa. Mainontakieltoa kuitenkin kierretään niin, että suomalaisille kuluttajille tarkoitettua mainontaa tehdään ulkomailta käsin, jolloin Valviran mahdollisuudet puuttua toimintaan ovat rajalliset.

*Nesteet: *Ministeriössä mietitään, voisiko esimerkiksi karkin tai suklaanmakuisia, nimenomaan nuoria miellyttäviä makuaineita kieltää sähkösavukkeiden nesteissä.