Uusi terveysalan yritys laajenee pohjoiseen – magneettikuvausten määrä kasvussa

Magneettikuvausten määrä on kasvussa, mutta uuden terveysalan yrityksen lääkärin mukaan se ei näy Suomen hintatasossa. Kajaaniin ja myöhemmin Ouluun laajeneva yritys koettaa erottua muista yksityisistä yrityksistä kiinteällä magneettikuvauskoneella.

magneettikuvaus
Hoitaja asettaa potilasta magneettikoneeseen.
Yle

Kajaanin yksityinen terveydenhuolto saa kesällä haastajan. Cityterveys perustaa kaupunkiin toimipisteen, joka tarjoaa laboratorio- ja magneettikuvauspalveluita. Yrityksessä uskotaan sen erottuvan muista terveyspalveluyrityksistä esimerkiksi kiinteällä magneettikuvauslaitteella. Kainuun sotella on kiinteä laite, mutta yksityisellä puolella laitteet siirtyvät rekalla paikkakunnalta toiselle.

Hallintoylilääkäri Esa Ahonen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä uskoo, että uusi yritys vastaa lähinnä yksityisellä puolella asioivien potilaiden tarpeeseen.

– Meillä ei ole pitkiä jonoja magneettikuvauksiin. Olemme purkaneet jonoja tekemällä magneettikuvauksia lisätyönä jo pidemmän aikaa. Kone on suuren osan päivää käytössä.

Ahosen mukaan myös julkiselle puolelle on mietitty magneettikuvausrekan hankkimista yhteisesti koko Pohjois-Suomelle. Kainuun sotella hän ei kuitenkaan näe sille tarvetta.

Magneettikuvauksia tehdään enemmän kuin ennen

Magneettikuvausten määrä on kasvussa. Ahosen mukaan tarve kuvauksille kasvaa muun muassa siksi, että kuvausmenetelmä on potilasturvallinen ja tarkka. Hän sanoo, että myös Kainuun sotella kehitetään kuvausvalmiuksia.

Kun magneettikuvauslaitteet tulivat, ne olivat kalliita ja niitä käytettiin vähän. Hinnat ovat jääneet korkealle.

Martti Kiuru

Radiologian erikoislääkäri Martti Kiuru Cityterveydeltä sanoo, että magneettikuvausten yleistyminen on vaikuttanut esimerkiksi siihen, että yrityksen hinnat ovat matalalla Suomen hintatasoon nähden. Kiuru huomauttaa, että muun Euroopan hintatasoon nähden Cityterveyden hinnat ovat keskikastia.

– Uskon, että muilla on Suomessa kalliimmat hinnat historiallisista syistä. Kun magneettikuvauslaitteet tulivat, ne olivat kalliita, ja niitä käytettiin vähän. Hinnat ovat jääneet korkealle, kun kysyntää on riittävästi.

Cityterveys aloitti toimintansa viime vuoden syksyllä Tampereella. Yrityksellä on toimipisteet myös Vaasassa, Helsingissä ja Kouvolassa. Kajaanin lisäksi toimipisteet perustetaan tänä kesänä Ouluun ja Raumaan. Yritys on aloittanut rekrytoinnin Kajaanissa, jonne tulee magneettikuvaus- ja laboratoriopalveluiden lisäksi palvelukeskus, joka hoitaa keskitetysti ajanvaraukset yhtiön kaikkiin toimipisteisiin.