Takkula sai yli 4000 euroa kuussa pudottuaan europarlamentista

Europarlamenttiin varaedustajan paikalta nouseva Hannu Takkula (kesk.) sai runsaan 4000 euron siirtymäkorvausta joka kuukausi pudottuaan Euroopan parlamentista. Mepiksi päästyään Takkula ansaitsee reilut 8000 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa muun muassa yli 4000 euron toimistokulukorvausta.

Hannu Takkula Ylen haastateltavana vaalivalvojaisissaan. Kuva: Yle

– Sain kymmenen kuukautta noin 4000 euroa käteen eli erittäin hyvä korvaus. Nämähän ovat julkisia tietoja eli tarkalleen minulle verojen jälkeen tuli 4115 euroa kuukaudessa, Takkula sanoo.

Siitä voidaan toki keskustella, onko se oikein vai väärin

Hannu Takkula

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistosta kerrotaan, että Takkula sai korvausta kymmenen kuukautta, koska oli sitä ennen ollut Euroopan parlamentissa kymmenen vuotta.

Takkula sanoo, että siirtymäkorvausta maksetaan europarlamentista pudonneille muun muassa siksi, koska ex-meppi ei pääse noin vain työttömyyskortistoon.

– Lisäksi on muistettava se, että kun asut ulkomailla, siellä on muutot ja muut siihen liittyvät asiat edessä. Sen vuoksi tämäntyyppinen järjestelmä on rakennettu. Siitä voidaan toki keskustella, onko se oikein vai väärin.

Takkula ei jäänyt lepäilemään, vaikka putosi Euroopan parlamentista. Hän on valmistellut väitöskirjaansa, joka käsittelee eurooppalaista opettajankoulutusta. Takkula aikoo väitellä tohtoriksi Lapin yliopistosta vielä kuluvana vuonna.

"Tyhmähän sinä olit"

Takkula haluaa lisätä, ettei hän ole mukana Euroopan parlamentin eläkeohjelmassa.

– Eläkeohjelmaa arvosteltiin voimakkaasti siitä, että se on liian epäeettinen eivätkä tavalliset kansalaiset pysty siihen.

Nyt ihmiset ovat sanoneet, että tyhmähän sinä olit kun niin toimit

Hannu Takkula

Tämä tarkoittaa sitä, että Takkula ei saa vapaaehtoista lisäeläkettä. Takkulan mukaan hän on ainoa suomalaismeppi, joka ei hankkinut Euroopan parlamentin lisäeläkettä. Myöskään vuoden 2009 jälkeen valitut mepit eivät ole voineet enää hakea lisäeläkettä.

– Nyt ihmiset ovat sanoneet, että tyhmähän sinä olit kun niin toimit. Mutta kun lupasin ennen vaaleja, etten mene siihen ja pidin siitä myös kiinni. Ei kaduta ollenkaan.

Takkula käytti kaksiin edellisiin vaaleihin yhteensä 80 000 euroa rahaa. Näistä 70 000 euroa meni eurovaaleihin ja noin 10 000 euroa eduskuntavaaleihin.

– Vaaleista jäi vähän yli 80 000 euroa velkaa. Kyllä tässä vielä muutama vuosi näitä eurovaalejakin maksetaan. Tämä osaltaan vaikutti siihen, että eduskuntavaalien budjetti jäi 10 000 euroon, kun ei yksinkertaisesti ollut rahaa laittaa enempää.

Käteen jää noin 6500 euroa/kk

Takkulan mielestä vaalibudjetit ovat kasvaneet etenkin eurovaaleissa niin suuriksi, että vaalirahalle pitäisi asettaa jonkinlainen katto. Oululaisedustajan mukaan uskottavan eurovaalikampanjan rakentaminen maksaa noin 100 000 euroa.

–  Jos paikka vaatii 100 000 euron ponnistuksen, niin maksat koko seuraavat neljä tai viisi vuotta noin 2000 euroa kuukaudessa vaalivelkoja. Ja siitä palkasta, josta kaikkien kulukorvausten jälkeen jää käteen jotakin 6500 euroa, siitä leikkautuu suoraan 2000 euroa vaalivelkoihin ja sen päälle kun on asunto Brysselissä ja yleensä kotimaassakin, niin se ei paljoa taloudellisesti eroa tavallisesta palkansaajasta.

Vaikka Takkula myöntää Euroopan parlamentin jäsenen palkan olevan kohtuullisen hyvä, se jää kuitenkin pienemmäksi kuin monilla yrityselämän johtopaikoilla.

– Moni on sanonut, että kun olin Euroopan parlamentin jäsenenä tai eduskunnassa, en ollut Rovaniemellä edes 200 tai 300 eniten ansainneen henkilön joukossa.

Se ei paljoa taloudellisesti eroa tavallisesta palkansaajasta

Hannu Takkula

Takkula kiistää, että hän olisi lähtenyt rahan takia mukaan politiikkaan.

– Raha ei ole koskaan ollut motiivi lähteä näihin hommiin. Eikä se ole varmaan kenelle muullekaan. Kyllä se on vimma yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, mikä ajaa eteenpäin. Taloudellisesti pärjää, mutta kulukertymä on erittäin suuri.

8000 euron palkka, päälle päivärahoja ja kulukorvauksia

Euroopan parlamentin jäsen saa tällä hetkellä palkkaa 8020,53 euroa kuukaudessa. Tästä vähennetään verot.

Lisäksi mepit saavat verotonta päivärahaa 306 euroa jokaiselta päivältä, jona hän osallistuu viralliseen kokoukseen.

– Niitä voi tulla kuukaudesta ja aktiivisuudesta riippuen ehkä keskimäärin 15 päivältä kuussa, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen sanoo.

Tämän päälle mepit saavat yleistä kotimaan toimistokulukorvausta 4320 euroa kuukaudessa puhtaana käteen. Sitä käytetään kotimaan toimiston vuokraan, koneisiin, puhelin- ja internet-kuluihin, kotimaan avustajan muihin kuin palkkakuluihin ynnä muihin sellaisiin menoihin.

Lisäksi europarlamentaarikkojen matkat kotimaasta Brysseliin ja Strasbourgiin korvataan toteutuneiden kustannusten mukaan.

Päivitetty 27.4. klo 20.25: Lisätty maininta siitä, että mepit eivät ole voineet hakea lisäeläkettä vuoden 2009 jälkeen.