1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

HRW: Ilmaisku Jemenissä saattoi olla sotarikos

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi torstaina, että avustusjärjestö Oxfamin varastoon osunut Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaisku saattaa olla rikkomus kansainvälisiä lakeja vastaan. Liittouma jatkoi ilmaiskuja torstaina, vaikka se aiemmin julisti operaation jo päättyneeksi.

Ulkomaat
Jemeniläiset jonottavat täyttääkseen kanistereita juomavedellä hyväntekeväisyysorganisaatioiden järjestämällä vedenjakelupisteellä.
Jemeniläiset jonottivat täyttääkseen kanistereita juomavedellä hyväntekeväisyysorganisaatioiden järjestämällä vedenjakelupisteellä pääkaupunki Sanaassa 16. huhtikuuta.Yahya Arhab / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi torstaina, että avustusjärjestö Oxfamin varastoon Jemenin pohjoisosassa osunut Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaisku saattaa olla rikkomus kansainvälisiä lakeja vastaan. Järjestö vaati puolueetonta tutkimusta asiasta.

Huhtikuun 18. päivä tapahtunut ilmaisku tuhosi Oxfamin hätäaputarvikkeita sisältäneen varaston Sadaan kaupungissa, joka on perinteisesti ollut huthi-kapinallisten tukialuetta. Iskussa kuoli myös yksi ihminen.

HRW sanoi lausunnossaan, etteivät siviilit ja siviilikohteet saa koskaan olla tarkoituksellisia sotilaallisten iskujen kohteita.

– Oxfamin varaston sijainnin piti olla liittouman tiedossa. Tämä tosiasia antaa aihetta epäillä, että iskun kohde oli valittu tarkoituksella, HRW sanoi.

– Isku avustusjärjestön varastoon vahingoittaa ihmisiä jopa kaukana iskualueesta ja se saattaa avustustyön maassa vaaraan. Vaikka liittouma väittäisi iskujen olevan ohitse, ei poista velvollisuutta tutkia mahdollisia sotarikoksia, järjestö jatkoi lausunnossaan.

Liittouma ei ole kommentoinut HRW:n väitteitä. Se on aiemmin sanonut pyrkivänsä välttämään siviiliuhreja. Liittouma on aiemmin myös syyttänyt huthi-kapinallisia siitä, että nämä ovat käyttäneet siviilikohteita, kuten kouluja, sairaaloita ja stadioneita sotilaskaluston varastoimiseen.

Oxfamin Jemenin operaatioiden johtaja Grace Ommer kutsui hyökkäystä järjestön varastoa kohtaan skandaaliksi. Hänen mukaansa brittiläinen avustusjärjestö oli kertonut liittoumalle, missä sen varastot ja toimitilat sijaitsevat.

– Varastossa säilytetyillä tavaroilla ei ollut sotilaallista arvoa. Siellä oli materiaalia, joka liittyi Oxfamin projektiin, jonka tarkoituksena oli tarjota tuhansille alueen ihmisille puhdasta juomavettä, Ommer sanoi lausunnossaan.

YK:n mukaan jo miljoonat siviilit ovat kärsineet Jemenin konfliktista. HRW:n mukaan Jemenin jo valmiiksi huono humanitaarinen tilanne on edelleen huonontunut ilmaiskujen vuoksi.

Iskut jatkuivat torstaina, Venäjä varoitti aloittamasta maaoperaatiota

Vaikka liittouma sanoi aiemmin tällä viikolla, että kuukauden kestänyt operaatio olisi saatu päätökseen, se jatkoi ilmaiskuja torstaina. Liittouman koneet iskivät useisiin kohteisiin eri puolilla maata. Kohteina oli muun muassa kapinallisten käyttämiä panssarivaunuja ja asevarastoja.

Liittouman saudiarabialainen edustaja sanoi, että iskuja huthi-kapinallisia vastaan jatkettaisiin, jos sen katsottaisiin olevan tarpeellista.

Torstaina Venäjä varoitti liittoumaa aloittamasta maajoukkojen operaatiota Jemenissä.

– Emme halua nähdä sellaista kehitystä. Nyt on aika aloittaa poliittinen prosessi asiassa, Venäjän varaulkoministeri Gennadi Gatilov sanoi.

– Jos maajoukkojen operaatio alkaisi, se ainoastaan kiihdyttäisi kriisiä. Tuemme vahvasti sotilasoperaatioiden lopettamista ja poliittisen ratkaisun etsimistä, hän totesi.

Lähteet: AFP, Reuters, TASS, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi