1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Ihmiset haluavat Eurooppaan henkensä uhalla” – Yle seuraa siirtolaiskriisiä Sisiliassa

Siirtolaisten virta Etelä-Italiaan on jatkuu taukoamatta EU:n kokoontuessa pohtimaan keinoja kriisin ratkaisemiseksi. Yle oli paikalla, kun 220 merihädästä pelastettua siirtolaista saapui Sisiliaan.

Pakolaisia laivan kannella Sisiliassa.

Italian rannikkovartioston vene lähestyy hitaasti Catanian kaupungin satamaa. Kyydissä on 220 Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevaa siirtolaista, osa heistä lapsia, osa naisia.

Humanitääriset järjestöt kertovat myöhemmin Yleisradiolle, että osa naisista on raskaana.

Terveydenhuoltohenkilökunta ja tulkit nousevat laivaan, tutkivat matkustajia ja rauhoittelevat heitä.

Pian siirtolaiset astuvat maihin yksi kerrallaan, heidät rekisteröidään ja heidän terveydentilansa tarkastetaan. Monille heistä vuosia kestänyt matka paremman elämän perässä Eurooppaan on nyt päätepisteessään. Jotkut heistä ovat shokissa, toiset itkevät ilosta.

”Olemme jo kärsineet tarpeeksi kotimaissamme, täällä asioiden pitäisi olla paremmin”

Gambialainen 14-vuotias Babugail matkusti samaa Libyasta Italiaan kulkevaa reittiä pitkin muutama kuukausi sitten. Hän kertoo matkastaan Yleisradiolle.

– Meitä oli ahdettu satoja pieneen veneeseen. Veneeseen alkoi tulvia vettä, kukaan meistä ei osannut uida. Onneksi Italian rannikkovartiosto kuuli hätäsignaalimme ja he pelastivat meidät. Muuten olisimme kaikki kuolleet, Babugail kertoo.

Hän odottaa turvapaikkahakemuksensa käsittelyä, mutta odotusajat ovat pitkät, usein vuosikausia. Olot nuorten ja lasten vastaanottokeskuksessa ovat huonot, mutta valitukset kaikuvat kuuroille korville.

- Kukaan ei kuuntele meitä. Jos valitamme elinolosuhteista, meitä aletaan uhkailla. Olemme jo kärsineet tarpeeksi kotimaissamme, täällä asioiden pitäisi olla paremmin, Babugail päivittelee.

Kun hän kuuli viime sunnuntaina yhteensä jopa 850 ihmisen hukkuneen samalla merimatkalla, hän tuli sekä surulliseksi että vihaiseksi.

Kysyn Babugaililta, mitä mieltä hän on siitä, jos Italia ja Euroopan Unioni yhteisvoimin tuhoavat siirtolaiskuljetuksiin käytettävät huonokuntoiset veneet.

- Ei tämä siirtolaisuutta pysäytä. Ihmiset pakenevat hirveitä olosuhteita. Jos yksi reitti sulkeutuu, toinen avautuu. Ihmiset haluavat Eurooppaan vaikka henkensä kaupalla.

Siirtolaiset pyrkivät Eurooppaan useita reittejä. Lähde: Frontex Kuva: Yle Uutidgrafiikka

Humanitääriset järjestöt vaativat pelastusoperaatiota Välimerelle

Catanian satamassa uusinta siirtolaisryhmää ovat vastassa useat humanitääriset järjestöt. He vaativat yhteen ääneen EU:lta toimia siirtolaiskuolemien estämseksi.

- EU kieltäytyi viime vuonna rahoittamasta alueella toiminutta laajamittaista etsintä- ja pelastusoperaatiota. Sanoimme jo silloin, että se tulisi radikaalisti lisäämään kuolemien määrää. Nyt näin on käynyt. Uusi operaatio tulee aloittaa välittömästi, muuten nämä kuolemat jäävät EU:n kontolle ikuisiksi ajoiksi, sanoo Pelastakaa Lapset –järjestön tiedottaja Gemma Parkin.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n tiedottaja Flavio di Giacomo ei usko, että EU:n kaavailemat täsmäiskut siirtolaisveneiden tuhoamiseksi satamissa ovat ratkaisu ongelmaan.

- Jos veneet tuhotaan, yli miljoona siirtolaista jää jumiin Libyaan, missä monia kidutetaan ja pidetään orjatyössä. Tärkeintä olisi saada nyt nopealla aikataululla käyntiin pelastusoperaatio, jotta lisäkuolemilta Välimerellä vältyttäisiin, hän sanoo.

Sisilian resurssit eivät riitä siirtolaisongelman ratkaisuun

Italiaan saapui viime vuonna yli 170 000 siirtolaista, heistä lähes kaikki köyhään Etelä-Italiaan, jossa työtä ei riitä edes suurelle osalle paikallisväestöstä. Tästä syystä ulkomaalaisvihaa ja rasismia ei Sisiliassa ole nimeksikään.

- Täältä on aina lähdetty ja tänne on tultu paremman elämän perässä. Välimeri on meidän kaikkien yhteinen meri, nämä ihmiset ovat veljiämme ja siskojamme, emme voi sulkea oviamme heiltä, koko ikänsä Välimerellä kalastanut 65-vuotias Carmelo kertoo.

Hän on pahoillaan siirtolaisten puolesta, koska Sisilialla ei ole heille tarjolla sitä, mitä he etsivät.

- Nämä on nuoria, vahvoja, työkykyisiä miehiä. Mutta ei täällä ole heille töitä, meidänkin nuoristamme 60 prosenttia on työttöminä.

Carmelon terveiset Euroopan päättäjille ovat selvät.

- Siirtolaisongelma ei voi jäädä ainoastaan meidän sisilialaisten kontolle. Olemme köyhiä, emmekä pysty hoitamaan satoja tuhansia ihmisiä, vaikka haluaisimmekin. Heidät pitää jakaa tasaisesti kaikkien Euroopan maiden kesken.

Sisilialaiset tekevät sen, minkä pystyvät. Kun uusia siirtolaisia tuodaan satamaan, paikalliset tuovat heille ruokaa ja juomaa. Nuoria lapsia on otettu paikallisiin perheisiin asumaan, ja vapaaehtoiset opettavat siirtolaisille italiaa.

Yle
Petri Burtsov, Catania/Sisilia