1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vaatevallankumous kurkistaa kaappiin ja tuulettaa asenteita

Tänään vietettävä vaatevallankumous haluaa herätellä ihmisiä miettimään vaatteiden alkuperää ja eettisyyttä.

ilmiöt
HAMKin Arja Pehkonen ja opiskelijat sekä vaatteiden vallankumous:
Heidi Kononen / Yle

Tänään ympäri maailmaa vietettävä Vaatevallankumous (siirryt toiseen palveluun) haluaa herättää keskustelua reilusta vaateteollisuudesta.

Hämeenlinnassa vallankumousta tehdään torilla (siirryt toiseen palveluun). Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ja Martat järjestävät yhdessä tapahtuman, jossa vaatteiden kierrättäminen, korjaaminen ja asennemuutos halutaan levittää laajalle.

– Tämä vallankumous herättelee ihmisiä miettimään omia vaatevalintojaan ja kehottaa kurkistamaan vaatekaappiin. Tarkoitus on muistuttaa, että meidän vaatteillamme on vaikutuksia, tiivistää Arja Pehkonen Hämeenlinnan Seudun Martoista.

Torin kässäkahvilaan voi tulla tuunaamaan vaatteita muotoilun opiskelijiden opastuksella. Päivän aikana torille tehdään yhteisöllinen tilataideteos. Tarjolla on myös vinkkejä Hämeenlinnan kierrätyspaikoista ja ekovaatekaupoista.

Tosi kiva on ollut huomata, että näitä asioita käsitellään paljon julkisuudessa. Se ei ole enää pienen joukon juttu.

Riikka Peltola

Asenteet muuttuvat pikkuhiljaa

Vaate-alan opiskelija Riikka Peltola uskoo, että vaatteiden alkuperään liittyvät asenteet ovat muuttumassa.

– Vaatteiden ekologisuudesta ja eettisyydestä on ruvettu puhumaan viime vuosina muuallakin kuin alan opiskelijoiden kesken. Me opiskelijat olemme näitä aiheita pyöritelleet pienessä joukossa ja huokailleet, että kyllä on huonosti asiat.

– Nyt on ollut tosi kiva huomata, että näitä asioita käsitellään paljon julkisuudessa. Se ei ole enää pienen joukon juttu.

Vaatevallankumous järjestetään bangladeshilaisen Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen vuosipäivänä. Pyrkimyksenä on muuttaa vaateteollisuutta niin, että vastaavat katastrofit voidaan välttää.

Kahdeksankerroksinen tehdasrakennus romahti 24. huhtikuuta 2013 Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Yli 1 00 ihmistä menehtyi. Rana Plaza oli monen länsimäisen vaateyrityksen alihankkija.

Lue seuraavaksi