1. yle.fi
  2. Uutiset

Seurakunnat yhteen vai ei – "Tämä on oikeastaan korkeammassa kädessä"

Kirkolliskokouksessa päätetään, rakentuuko kirkon tulevaisuus nykyiselle seurakuntapohjalle vai seurakuntayhtymien kautta. Suuresta seurakuntaliitoksesta ei ole kysymys, vaan enemmänkin kuntayhtymämallista. Siinä jokaisen seurakunnan tulisi liittyä johonkin seurakuntayhtymään. Liittymisestä huolimatta työ tehtäisiin seurakunnan alueella, kuten nytkin.

Kotimaan uutiset
Kajaanin kirkko ja kellotorni.
Kata Laurikainen / Yle

Evankelis-luterilaisessa kirkossa suunniteltu uudistus näyttää tutulta maallisemman uudistuksen kautta. Seurakuntayhtymät ovat kuin juuri ennen vaaleja kaatuneen sote-uudistuksen viimeisin esitys mallista, jossa palvelut tuotettaisiin kuntayhtymien kautta. Lääninrovasti Risto Kormilainen Suomussalmelta myöntää samankaltaisuuden.

– Esimerkiksi Kainuussa periaatteessa kaikki toimisi yhden kuntayhtymän kautta. Jokaisen seurakunnan ei tarvitse itse hoitaa esimerkiksi talouasasioita, vaan rutiinit hoituisivat seurakuntayhtymän kautta. Myös työntekijöitä olisi helpompi liikutella tarpeen mukaan yhden isännän kautta. Työntekijät voisivat keskittyä tekemään omaa työtään omien seurakuntiensa alueilla.

Kirkon malli lähtee itsenäisistä seurakunnista, sanoo Kormilainen.

– Kun yhtymiin tulee monta seurakuntaa, se tasaa kuormaa. Pienempien taakka helpottuu, eikä isompien kasva kohtuuttomasti. Seurakuntien talous on kovilla ja jäsenkato tuntuu, joten jotain on tehtävä.

Vaan käykö tässä kuten maallisellakin puolella?

Seurakuntayhtymien muodostaminen ei ole kaikille helppo pala purtavaksi. Esimerkiksi Sotkamon kirkkoherra Erkki Marin ottaisi kovemman linjan uudistuksessa.

Tämä on oikeastaan korkeammassa kädessä. Vain parikymmentä seurakuntaa sai sanoa etukäteen mielipiteensä asiasta, ja kirkolliskokouksessakaan ei edustajia kaikista seurakunnista ole.

Risto Kormilainen

– On olemassa vahvoja seurakuntia ja seurakuntia, jotka eivät pärjää enää omin avuin. Mielestäni seurakunnille pitäisi tehdä kantokykyluokitus, minkä jälkeen heikot ohjattaisiin seurakuntayhtymiin.

Epäilyksensä on myös lääninrovasti Risto Kormilaisella uudistuksen läpimenon suhteen.

– Varsinkin etelässä on isoja seurakuntia, jotka eivät mallia hyväksy. Pienempien seurakuntien tämä on helpompi hyväksyä. Tämä on oikeastaan korkeammassa kädessä. Vain parikymmentä seurakuntaa sai sanoa etukäteen mielipiteensä asiasta, ja kirkolliskokouksessakaan ei edustajia kaikista seurakunnista ole.

Lue seuraavaksi