1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Peter Franzén treenasi jenkkirooliin maailman kovimpien eliittisotilaiden opissa

Suomalaisia näyttelijöitä nähdään yhä useammin rooleissa Hollywood-tähtien rinnalla. Peter Franzén näyttelee perjantaina ensi-iltansa saavassa The Gunman elokuvassa Sean Pennin kanssa. Tähän mennessä suomalaisille on ollut käyttöä vain toimintaelokuvissa.

Peter Franzén. Kuva: Yle

Viiden viime vuoden aikana Hollywood-näyttelijöiden valkokangasseurana on nähty monta suomalaista. Pihla Viitala, Samuli Edelman, Irina Björklund, Samuli Vauramo ja Laura Birn ovat nousseet kotimaan otsikoihin rooleillaan.

Peter Franzén tekee nyt uransa suurimman ulkomaisen roolin. Hän näyttelee Taken-ohjaaja Pierre Morelin The Gunman elokuvassa Sean Pennin roolihahmoa jahtaavaa roistoa. Näyttelijä oli mukana koko elokuvan kuvausajan, joka sijoittui kahdelle vuodelle.

– Pääsin näkemään koko pitkän kuvausprosessin, olin mukana eri vaiheissa. Tällaisessa produktiossa työtoveruus ja kunnioitus toisia kohtaan säilyvät, Peter Franzén sanoo.

Yksi rooli 200 koekuvausta kohden

Moni suomalainen on mukana Actors in Scandinavia -agentuurissa, jonka kautta yhä useampi on saanut ulkomaanrooleja. Franzénkin on ollut agentuurin listoilla 20 vuotta. The Gunman -rooliin Franzén pääsi tyypillisesti koekuvausten kautta.

– Sellainen nyrkkisääntö ainakin joskus ollut, että 200 koekuvausta kohden saat yhden roolin. 200 koekuvaukseen voi mennä viisi vuotta. Joskus ei tarvitse tehdä niin monta ja juuri oikea rooli tulee aikaisemmin.

Joskus rooleja saattaa saada myös kavereiden kautta.

– Kaikki keinot ovat sallittuja, paitsi kyynärpäätaktiikka ja toisten mollaaminen.

Sean Penn. Kuva: Futurefilm

Näyttelemistä idolin kanssa

Franzénilla on elokuvassa useita repliikkejä ja iso toimintakohtaus päätähden kanssa. Näyttelijälle elokuva oli syventävää oppia toimintarooleihin. Taistelulajeja treenattiin Brittien erikoisjoukkojen ja Navy Seals -kouluttajan kanssa.

– Opettelimme lliikkumista ja lähitaistelua. Oli mielenkiintoista oppia asiantuntijoilta, he pystyivät totuudenmukaisesti rekonstruoimaan elämän ja kuoleman tilanteita. Kyllä Suomessakin treenataan poliisien ja sotilaiden käyttäytymistä. Olen ollut aseitten kanssa tekemisissä koko elämäni. Ase on näyttelijän työväline.

Kuvaustauolla Franzén tutustui Sean Penniin. Fanin valtasi aluksi epäusko idolinsa seurassa.

– Alussa mietin, että olenko oikeasti tässä Pennin seurassa. Mutta kyllä siihen tottui aika nopeasti. Varsinkin kun sain kerrottua systeemeistä ulos, että sinä olet yksi syy miksi ryhdyin näyttelijäksi. Hän otti tämän hyvin vastaan eikä siitä enää puhuttu, nauraa Franzén.

Suomalaiset toimintapoterossa

Puherooli tähtien rinnalla poiki Franzénille nyt myös ensimmäistä kertaa hyvän yhdysvaltalaisen edustajan. Toiveissa olisivat muutkin kuin toimintaroolit, joita suomalaisille on lähinnä ollut tähän mennessä tarjolla. Franzén arvelee, että suomalaisnäyttelijöille tulee vielä muutakin käyttöä.

– Ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat olleet pitkään isommissa leffoissa. Nyt on ehkä havaittu, että suomalaisia ei ole kokeiltu, ehkä meille tulee pikku hiljaa käyttöä eikä pelkästään toimintaleffoissa vaan enemmän draamarooleja myös.