Papyrus paljastaa egyptiläisten muinaisen krapulalääkkeen – "krapulaa oli vaikea salata"

1 900 vuoden ikäisissä, vastikään käännetyissä papyruksissa on myös ohjeita monien muiden vaivojen hoitoon, muun muassa silmiä puhdistavien aineiden reseptejä.

Vastikään käännetty 1 900 vuoden ikäinen papyrus paljastaa, että egyptiläisillä oli ajanlaskumme alkuaikoina krapulapäänsärkyyn omanlaisensa lääke.

Kreikaksi kirjoitetussa papyruksessa annetaan hoito-ohjeeksi alkoholin aiheuttamaan päänsärkyyn leikkodaneen (Ruscus racemosus L.) lehdet. Ohjeessa kehotetaan pujottamaan lehdet yhteen. Krapulan lieventämiseksi nauhaa kannettiin mahdollisesti kaulan ympärillä, joten krapulan salailu oli työlästä, toteaa LiveScience-tiedesivusto. Tiedossa ei ole, miten hyvin hoito tehosi.

Krapulalääkkeen ohjeen sisältävä papyrus on yksi yli 500 000 asiakirjasta, jotka tutkijat Bernard Grenfell ja Arthur Hunt löysivät vuosisata sitten Oksyrhynkhosin kaupungista Egyptistä.

Papyruksia on siitä lähtien käännetty ja julkaistu vähitellen. Uusin julkaisu on University College Londonin professorin Vivian Nuttonin mukaan suurin yksittäinen kokoelma lääketieteellisiä papyruksia.

Joukossa on kirjoituksia useista vaivoista ja reseptejä niiden hoitoon, joukossa muun muassa peräpukamat, mahahaava ja hammasongelmat, jopa silmäkirurgia.

Yhdessä tekstissä on kymmenkunta ohjetta silmiä puhdistavan aineen valmistamiseen. Esimerkiksi eräässä yhdisteessä ainesosina ovat muun muassa kupari, antimonioksidi, lyijyvalkoinen, kuivatut ruusut, sadevesi ja arabikumi. Eräs teksti puolestaan vaikuttaa sisältävän kertomuksen sisäänpäin kääntyneen silmäluomen leikkaamisesta.

Nuttonin mukaan kirjoituksissa nojataan vahvasti kreikkalaiseen tietämykseen. Hellenistinen kulttuuri vaikutti Aleksanteri Suuren valloitusten jälkeen voimakkaasti Oksyrhynkhosissa, Nutton kertoo.