Hyppää sisältöön

Tutkija: Tulevaisuudessa älylasit paljastavat vastaantulijoiden nimet ja tunnetilan

Erilaisten teknologioiden yleistyminen muokkaa arkeamme vauhdilla. Tulevaisuudentutkija Risto Linturi patistaa pysyttelemään kehityksen kelkassa. Väliinputoajia tulee väistämättä.

Risto Linturi. Kuva: Yle

Modernit teknologiat ovat muuttaneet niin oppimista kuin byrokratiaakin, ja tahti sen kuin kiihtyy, arvioi tulevaisuudentutkija.

– Enää ei juosta pankeissa eikä täytetä lomakkeita, eikä haeta vanhentunutta tietoa kirjastoista, vaan kaikki saadaan eteen välittömästi, kuvailee tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Nopeissa murroskausissa tapahtuu kuitenkin myös syrjäytymistä ja valtadynamiikka muuttuu. Väliinputoajia tulee väistämättä paljon, tutkija uskoo.

– Muutoksessa pitäisi pysyä mukana. Kännyköiden muuttuminen älypuhelimiksi kesti parikymmentä vuotta. Lähiaikoina kännykät korvautuvat virtuaalilaseilla, Linturi visioi.

Älylasien tulo voisi parhaimmillaan tehdä elämästä vaivattomampaa.

– Kun älylasit oikeasti toimivat, ne kertovat esimerkiksi vastaantulijoiden nimet, ilmeiden merkityksen ja etäisyyden eri kohteisiin. Jos pimeässä ei näe, lasit muuttuvat pimeänäkölaseiksi.

Hän näkee radikaaleissa teknologioissa paljon mahdollisuuksia, koska ihmiset haluavat helpotuksia arkeensa.

– Jokainen väline joka parantaa omaa selviytymistä, niitä halutaan ja tarvitaan tulevaisuudessa.

Suomi jäi kehityksen kärjestä

Yksilöiden ohella myös suomalaisen yhteiskunnan ja yritysten on pysyttävä kehityksen kelkassa.

– Pitää yrittää seurata aikaansa. Se on yksi keino, jolla voidaan selvitä. Muutoksissa on ollut myös sotia, vallankumouksia ja kriisejä.

Suomi on yleensä ollut nopea teknologiaomaksuja, mutta 2000-lukua tutkija pitää käännekohtana.

Keskimäärin Eurooppa on edennyt hitaasti uuteen teknologiaan, kun byrokratia estää kehitystä.

Risto Linturi

– Silloin jämähdettiin paikalleen. Sen jälkeen teknologia on kehittynyt täällä hitaammin. Kiina ja Yhdysvallat ovat nopeita kehittyjiä tällä hetkellä. Saksassa kehitystä tapahtuu koko ajan. Keskimäärin Eurooppa on edennyt hitaasti uuteen teknologiaan, kun byrokratia estää kehitystä, Linturi kritisoi. 

Hän katsoo pysähdyksen johtuneen asenneilmapiirin muutoksesta ja siitä, että liikkeenjohtajat ovat olleet ensisijaisesti kiinnostuneita vallasta. 

– He ovat vain kiinnostuneita johtamisesta eivätkä itse tekemisestä. Byrokratia palvelee tällöin itseään.

– Yhden menetetyn vaalikauden aikana suomalaisten elintaso putosi kymmenen prosenttia. Suhteessa siihen mitä se voisi olla, jos olisimme edelleen nopeita omaksujia. Nykyiseen elintasoon ei ylletä muutoin kuin olemalla edelläkävijä. Pitäisi kulkea kärjessä koko ajan, Linturi linjaa.

.
.