Lontoo, New York, Tokio – harrastajalentäjä liitelee kohta omalla Airbus-simulaattorillaan

Kokkola - Pietarsaaren lentoasemalla kootaan parasta aikaa Peter Furubackan vuosien unelmaa. Simulaattorissa on 23 000 lentokenttää ympäri maailmaa.

Kuva: Kjell Vikman / Yle

Peter Furubacka toteaa, että simulaattorilla lentäminen on ollut haaveissa pitkään. Kun Saksasta löytyi valmistaja, mies oli myyty. Nyt Kruunupyyn lentokentälle on rakenteilla Airbus 321 i simulaattori.

– Se on aivan kuin ihan oikea lentokone, tai osa siitä. Siinä on ohjaamo ja runko, jossa on 12 hengen matkustamo. Tämä on ainoa laatuaan  Suomessa, Helsingissä on tiettävästi yksi, mutta ei tätä kokoa. Toki täältä  löytyy muita konetyypppejä. Simulaattorissa on 23 000 kenttää eri puolilta maailmaa. Järjestelmällä voi antaa lentäjälle erilaisia  lento-olosuhteita aurinkoisesta myrskyisään.

Kuva: Kjell Vikman / Yle

Furubacka sanoo, että simulaattorilla voisi periaatteessa antaa liikennelentäjäkoulutusta, mutta suomalaiset säädökset ovat sen verran monimutkaisia, että asia ei ole yksinkertainen.

 – Tutkimme, olisiko koulutusta mahdollista järjestää. Kyllä tällaisella laitteella koulutetaan lentäjiä ympäri maailmaa, mutta Suomi on Suomi, sanoo Furubacka.

 Furubackan oman harrastuksen ohela simulaattorille on mietitty myös kaupallista käyttöä.

 – Ihmiset saavat tulla kokeilemaan, miltä suurella koneella lentäminen tuntuu.

Kysymykseen simulaattorin hinnasta Furubackalta löytyy vain vastaus:

 – Me olemme valmistajan kanssa sopineet, että emme puhu siitä.