Pääkaupunkiseudun kuplaa kritisoitiin jo 70-luvulla: Siirtomaasuomen laulut istuvat tähänkin päivään

Tornion Musiikkitalo virittyy torstaina siirtomaasuomen aikoihin. Iso Joki Tulvii -musikaali kertoo katoavasta maaseudusta ja kaupungistuvien ihmisten elämästä. Vaikka laulut on tehty 1970-80 -lukujen taitteessa, teemat sopivat edelleen tähänkin päivään.

Kotimaa
Iso Joki Tulvii
Jari Vesa / Yle

Pop & Jazz konservatorion kevään suurponnistus Iso Joki Tulvii saa ensi-iltansa torstaina. Esitys poikkeaa Ammattiopisto Lappian aikaisemmista produktioista – näyttävistä ja viihteentäyteisistä esityksistä on tänä keväänä siirrytty kantaaottavaan musikaaliin.

Iso Joki Tulvii pohjautuu Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kirjoittamiin Siirtomaasuomen lauluihin. Laulut kertovat katoavasta maaseudusta, muuttoliikkeestä Ruotsiin ja kaupungistuvien ihmisten elämästä.

Teksteissä nousee esille maaseutu-Suomi, joka rakennemuutoksen jyllätessä tulvehti kaupunkeihin – vastakkainasettelu, josta keskustellaan tälläkin hetkellä vaalituloksen selvittyä.

Jenni Siuruainen ja Saaga Lauri
Jenni Siuruainen ja Saaga Lauri.Jari Vesa / Yle

Rennosti ja tunteella, vapaasti kuin Kiiminkijoki

Esiintyjät odottavat ensi-iltaa rauhallisin mielin.

– Nyt ei ole viimehetken paniikkia, koska tätä on alettu tehdä jo hyvissä ajoin, sanoo esiintyjä Jenni Siuruainen.

Kriittisten laulujen lisäksi lavalla nähdään tanssia. Koreografiasta vastannut Titta Court on neuvonut opiskelijoita heittäytymään tanssin pyörteisiin.

– Titta on auttanut ideoinnissa ja neuvonut hankalissa tilanteissa, mutta on muuten antanut meille vapaat kädet, rennosti ja tunteella, Siuruainen kertoo.