Maksaisitko härästä Ferrarin hinnan? – Japanilainen luksusliha rantautui Suomeen

Japanilainen luksusliha Kobe on vientirajoitusten höllennyttyä rantautunut Suomeen. Kobe-härkää on tarjolla kolmessa ravintolassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Lihan kilohinta on Suomessa noin 400 euroa. Japanilainen palkintohärkä voi maksaa kalleimmillaan 250 000 dollaria eli Ferrarin verran.

ilmiöt
Keittiömestari Janne Muuronen taikoi annokseen pekoniperunapallon, kotimaista marmorihärkää ja japanilaista satsuma-härkää.
Keittiömestari Janne Muuronen taikoi annokseen pekoniperunapallon, kotimaista marmorihärkää ja japanilaista satsuma-härkää.Arvo Vuorela / Yle

Japanilaisen naudan yleisnimi on Wagyu. Aidon japanilaisen lihan lisäksi Waguy-lihaa tuotetaan Uudessa-Seelannissa ja Espanjassa.

Tavaramerkillä suojattua Kobe-härkää markkinoidaan maailman arvostetuimpana marmorilihana ja se on harvojen herkkua niukan saatavuutensa ja korkean hintansa takia.

Wagyu-asiantuntija Nozumo Dojo myöntää, että huippubrändin maine lisää hintaa, mutta sama trendi näkyy muissakin maailman luksustuotteissa, esimerkiksi Rolex –kelloissa, Louis Vuitton -laukuissa ja muotitalo Guccin tuotteissa.

– Hinnat ovat hulluja, mutta se kertoo huippuraaka-aineen arvostuksesta, sanoo Dojo.

Dojon yritys ADiRECT toimittaa laatulihaa Japanista maailman kuuluisimpien kokkien keittiöihin ja Michelin-tähti ravintoloihin.

Luksuslihalla huijataan

Ja kuten aina luksustuotteissa, niitä yritetään kopioida halvalla voiton maksimoimiseksi. Lihatiskeillä ja ravintoloissa voi olla myynnissä Kobeksi mainostettua lihaa, joka on kasvatettu Japanin ulkopuolella eikä ole aitoa Kobea.

– Shampanjamenetelmällä valmistettu kuohuviinikään ei ole aitoa shampanjaa, vertaa Dojo ja lupaa, että Kobe-härän alkuperä on jäljitettävissä tuottajatilalle Japaniin saakka.

Huhuillaan, että Kobe-härille annetaan olutta.

Tommi Lillrank

– Jos ostat Kobea, vaadi nähtäväksi aitoustodistus, opastaa toista kertaa Suomessa vieraillut Dojo Jyväskylässä.

Aitoa Kobe -härkää saadaan vain Japanin Hyogossa tarkassa valvonnassa kasvatetuista Tajima-häristä. Lopullisen Kobe-hyväksynnän härkä saa, jos sen BMS-marmorointiluku on riittävän korkea.

Kobe-härät kasvavat stressittömissä olosuhteissa ja tarjolla on paikallista ravintoa, hellää hoivaa ja musiikkia – ei heviä vaan klassista. Jokaiselle yksilölle on jopa valittu seuralaiseksi sopiva nautakaveri.

Huhut ruokkivat brändiä

Härkien kasvatuksen gourmet-tarkoitukseen kerrotaan alkaneen Japanissa jo 1500-luvulla. Luksusbrändille tyypilliseen tapaan Kobe-härkään liitetään huhuja, jotka tässä tapauksessa ovat osittain agraarilegendoja.

– Paljon huhuillaan, että Kobe-härille annetaan olutta juotavaksi ja niitä hierotaan. No, hierotaan kyllä jossain määrin ja oluen sijasta härille tarjotaan maltaita, paljastaa lihaa maahantuova myyntijohtaja Tommi Lillrank Gastoria EF:stä.

Japanilaisen Kobe -marmorihärän kilohinta Suomessa on 400 euroa.
Japanilaisen Kobe -marmorihärän kilohinta Suomessa on 400 euroa.Arvo Vuorela / Yle

Kobea tuodaan Eurooppaan vain 24 härän verran kuukaudessa, joten saatavuus on niukkaa. Suomeen Kobea on tuotu vasta muutama kuukausi.

Arvokasta Kobe-härkää on Suomessa ravintoloiden listoilla Gaijinissa Helsingissä, Saludissa Tampereella ja Figarossa Jyväskylässä. Maahantuojan tavoitteena on saada Kobea tarjolle kymmenessä kaupungissa tarkkaan valituissa ravintoloissa.

– Tarjoamme Kobea ja toista japanilaista huippulihaa Satsumaa niin kauan kuin sitä riittää. Se tekee maistelukokemuksesta entistä arvokkaamman, sanoo ravintoloitsija Niko Saarukka Figarosta.

Entäpä Kobe-härän maku? Kotimaiseen mureaan ja laadukaaseen marmorihärkään verrattuna Kobea ei voi kuvailla mureaksi. Sen sijaan se suorastaan sulaa suussa, johtuen rasvan sulamispisteestä, joka on ihmiskehon lämpöä matalampi. Lihan totutusta härästä poikkeava luonne tulee parhaiten esiin, jos nauttii sen raakana ohuina siivuina sashimi -muodossa.