Lasten ja nuorten joukosta löytyy myös himolukijoita – "Joskus kirjassa tulee niin jännä kohta ettei pääse nukkumaan"

Paltamon Korpitien koululla vieraillut lasten ja nuorten kirjailija haluaa innostaa vähän lukevia koululaisia lukemaan lisää kirjoja. Hän vieraili otollisella maaperällä. Vaikka osa oppilaista lukee vain niitä kirjoja, joita on pakko lukea koulussa, löytyi joukosta myös himolukijoita.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Paltamon Korpitien koulun 4.-luokkalaiset Helka Mutanen ja Nea Rautiainen ovat niitä paljon lukevia lapsia. Helka kertoo lukevansa kirjoja ainakin joka päivä, ja Nea hieman vähemmän. Molemmat tytöt pitävät samanlaisista kirjoista.

– Luen sellaisia kirjoja, joissa on mielikuvitushahmoja ja oikeita ihmisiä. Niissä pitää olla paljon juonenkäänteitä, kertoo Helka Mutanen.

– Just semmoisia, ja sitten ihan tavallisia lasten ja nuorten kirjoja. Yleensä ne kirjat ovat tarua, mutta jotkut on kyllä ihan tottakin, jatkaa Nea Rautiainen.

Kirjat ruokkivat Helkan ja Nean mukaan mielikuvitusta, jota voi käyttää esimerkiksi koulussa kirjoitettavissa tarinoissa. Helka pitää eniten Harry Potter -sarjasta. Nealla puolestaan lempikirjaa ei ole.

– Tykkään aika monista kirjoista. Kirjastosta löytää aina jonkun, mikä kiinnostaa.

Himolukija ahmii fantasiaa

Paltamon Korpitien koululla vieraillut lasten ja nuorten kirjailija Sari Peltoniemi tapaa lukijoitaan keskimäärin kerran kuussa. Peltoniemen mukaan vierailut ovat kirjailijalle antoisia.

– Ne antavat valtavan paljon monenlaisia asioita ideoista alkaen ja päättyen siihen, että saa sen kirjailijalle elintärkeän havainnon, että joku lukee niitä minun kirjojani.

Kirjailija Sari Peltoniemi vieraili Paltamossa. Hän muun muassa luki näytteitä kirjasta. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Peltoniemi on huomannut, että monen lapsen ja nuoren on vaikea tarttua perinteiseen kirjaan. Vierailuilla hän pystyy hieman ravistelemaan tilannetta.

– Olen ollut siitä hiukan huolissani jo pitkään. Aion tapella kynsin ja hampain viimeiseen asti kirjojen puolesta. Vaikka sitten laiva uppoaisi, niin upotaan sen mukana.

Korpitien koululta löytyi myös varsinainen himolukija. Kahdeksasluokkalainen Hannu Sirviö kertoo lukevansa noin neljä kirjaa kuukaudessa eli yhden viikossa.

– Aikaa jää myös muuhun, mutta kirjojen kanssa menee kuitenkin vähän liikaa aikaa. Joskus kirjassa tulee niin jännä kohta, että pitää lukea lisää eikä oikein pääse nukkumaan.

Paltamolainen Hannu Sirviö kuuntelee kirjailijan kertomaa tarinaa tarkkaavaisesti. Hän haaveilee itsekin kirjailijan urasta. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Hannu kertoo lukevansa pelkästään fantasiakirjoja, koska ne eivät ole todellisuutta.

– Niissä voi ponnahtaa mielikuvitusmaailmaan ja päästä arjesta vähän irti. Tykkään Artemis Fowl -sarjasta, koska siinä on sekoitettu paljon keijujen alamaailmaa ja ihmisten maailmaa.

Kirjailijavierailua hän piti hyvin opettavaisena.

– Oli kiva nähdä oikea kirjailija ihan livenä. Yksi haaveistani on, että minustakin tulisi joskus kirjailija.