1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaalassa kunta vaihtaa maakuntaa, seurakunta ei – "Se on varmaankin se tuttuus"

Vaalan kunta valmistelee maakunnan vaihtoa, mutta seurakunta ei aio lähteä kotoaan minnekään. Kunta joutui äänestämään muuttoaikeestaan Kainuusta Pohjois-Pohjanmaalle, seurakunta puolestaan ei ole edes joutunut harkitsemaan asiaa. Seurakunta toivoo, että ero ei vaikuttaisi hyvään yhteistyöhön.

Kuva: Yle

Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, Vaalan kunta muuttaa Kainuusta osaksi Pohjois-Pohjanmaata vuoden päästä. Vaikka 80 prosenttia kuntalaisista kuuluu Vaalan seurakuntaan, seurakunta vilkuttaa kunnalle jääden osaksi Kainuuta ja Kuopion hiippakuntaa. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eeva Bisi vakuuttaa, että mukaan ei lähdetä, ellei joku pakota.

– Ei tässä ole riidoista kysymys, hyvässä sovussa olemme. Me emme vain lähde mukaan.

Kunta joutui äänestämään siitä, haluaako puolivälissä Kajaania ja Oulua oleva Vaala muuttaa Kainuusta Pohjois-Pohjanmaalle. Seurakunta ei Bisin mukaan ole edes harkinnut asiaa.

– Tottakai me keskustelimme asiasta seurakunnan sisällä, mutta miettimään emme joutuneet. Yhtään ainoata soraääntä ei tullut. Oulustakin on supsuteltu meitä tervetulleiksi uuteen hiippakuntaan, mutta ei se ole aiheuttanut toimenpiteitä.

Yhdessä ollaan jatkossakin

Eeva Bisi toivoo, että kunnan ja seurakunnan yhteistyö jatkuisi eron jälkeenkin.

Kai me olemme kuitenkin enemmän kainuulaisia ja Kuopion hiippakuntalaisia kuin oululaisia.

Eeva Bisi

– Me olemme järjestäneet yhdessä monia juhlia, kuten itsenäisyyspäivän ja veteraanipäivän juhlat. Lisäksi erityisesti perhe- ja lapsityössä kunta ja seurakunta ovat tiivistäneet yhteistyötään viime vuosina.

Miksi seurakunta ei lähde kunnan mukaan, kuten normaalisti on tapana? Syytä ei loppujen lopuksi tarvitse kaukaa hakea, pohtii Bisi.

– Kyllä se on varmaankin se tuttuus. Tilaisuuksissa kaikki ihmiset ovat jo valmiiksi tuttua, siellä on luontevaa olla. Kai me olemme kuitenkin enemmän kainuulaisia ja Kuopion hiippakuntalaisia kuin oululaisia. Ja koska piispa ja lääninrovasti luvan antavat, niin täällä me myös pysymme.