1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Salakuljettajien veneessä hukkuneita pakolaisia haudattiin Maltalla – vain 24 uhria löytynyt (video)

Maltalla torstaina pidetyssä seremoniassa muistettiin sunnuntaisen veneturman uhreja. Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia kuljettanut salakuljettajien vene kaatui Välimerellä ja ehkä jopa 900 ihmistä hukkui. Vain 24 kuolleen ruumiit löydettiin merestä.

Hautajaiset Maltalla.
Maltalla torstaina pidetyssä seremoniassa muistettiin sunnuntaisen veneturman uhreja. Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia kuljettanut salakuljettajien vene kaatui Välimerellä ja ehkä jopa 900 ihmistä hukkui. Vain 24 kuolleen ruumiit löydettiin merestä. Erityisesti tilaisuuteen osallistuneiden huomion kiinnitti nuorimman uhrin arkku, joka oli ainoana valkoinen. Löydetyistä 24 uhrista neljä oli teini-ikäisiä.

Viime sunnuntaisen veneturman uhreja muistettiin Maltan pääkaupungissa Valletassa torstaina. Mahdollisesti jopa 900 ihmistä hukkui, kun Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia kuljettanut salakuljettajien vene kaatui ja upposi Välimerellä.

Välimerellä siirtolaisia kohdanneista turmista pahimman jäljiltä löydettiin ainoastaan 24 veneessä olleen ruumiit. Vain 28 ihmistä pelastui, heistä kaksi osoittautui myöhemmin olevan salakuljettajia. Kaikki muut veneessä olleet upposivat sen mukana, sillä heidät oli lukittu ruumaan.

Ketään löydetyistä uhreista ei kyetty tunnistamaan, ja heidän arkkunsa oli pelkästään numeroitu. Sotilaat kantoivat uhrien arkut vallettalaisen sairaalan edustalle pystytettyyn telttaan, jossa ekumeeninen muistotilaisuus pidettiin. Maltalle kuuluvan Gozon saaren piispa Mario Grech ja imaami Mohammed El Sadi puhuivat tilaisuudessa.

Sotilaiden kulkema polku oli reunustettu lukuisin kukkakimpuin, joita maltalaiset olivat lähettäneet sairaalalle uhrien muistoksi.

Maltan presidentti ja pääministeri, EU:n siirtolaisuuskomissaari sekä useita ministereitä Kreikasta ja Italiasta osallistui tilaisuuteen.

Erityisesti tilaisuuteen osallistuneiden huomion kiinnitti nuorimman uhrin arkku, joka oli ainoana valkoinen. Löydetyistä 24 uhrista neljä oli teini-ikäisiä.

Sotilaat kantoivat veneturmassa kuolleiden siirtolaisten arkkuja seremoniassa Maltalla 23. huhtikuuta 2015. Kuva: Lino Azzopardi / EPA

Uhrit haudattiin seremonian jälkeen Maltalla sijaitsevalle Addoloratan hautausmaalle.

Samaan aikaan kun seremonia pidettiin Maltalla, Italian rannikkovartiosto saattoi Catanian satamaan Sisiliassa mereltä aiemmin päivällä pelastamansa yli 200 pakolaista.

"Eurooppa julistaa sodan ihmissalakuljettajia vastaan"

Piispa Grech toivoi tilaisuudessa, että turma johtaisi humanitaariseen toimintaan, jonka motiivina olisi rakkaus eikä laki.

– Suremme heitä riippumatta uskostamme, rodustamme tai kansallisuudestamme, sillä tiedämme, että he olivat samanlaisia ihmisiä kuin mekin, Grech sanoi.

– Nämä ihmiset pakenivat äärimmäisen epätoivoisesta tilanteesta ja nyt he ovat kuolleet tuntemattomina. Valtioiden pitäisi lakata syyttelemästä toisiaan siitä, kuka tekee osansa ja kuka ei ja sen sijaan keskittyä kriisin inhimilliseen puoleen, Grech totesi.

Imaami El Sadi kiitti Italian ja Maltan viranomaisten pyrkimyksiä pelastaa siirtolaiset merellä.

– Tapahtuneen pitäisi kiinnittää ihmisten huomio siirtolaisten hätään, El Sadi sanoi.

– Eurooppa julistaa sodan salakuljettajia vastaan ja Unioni aikoo tehdä kansainvälistä yhteistyötä tilanteen muuttamiseksi, EU:n siirtolaisuuskomissaari Dimitris Avramopoulos puolestaan sanoi tilaisuudessa.

Turmasta selviytyneet salakuljettajat pidätettiin ja heitä syytetään useista rikoksista. Tunisialaista kapteenia syytetään ainakin murhasta, ihmisten salakuljettamisesta ja haaksirikon aiheuttamisesta. Kapteenin on väitetty juoneen alkoholia ja polttaneen kannabista laivaa ohjatessaan.

Kapteenin asianajaja on sanonut, että hänen päämiehensä kiistää syytteet.