Sähkösavukkeet kauppoihin? Kyllä kiitos, vastaa sähkötupakkakauppias

Sähkötupakkatarvikkeita kauppaavan yrityksen toimitusjohtaja ilahtui sosiaali- ja terveysministeriön aikeista vapauttaa sähkösavukkeiden myynti. Hän uskoo lakimuutoksen suitsivan myös villinä rehottavaa nettikauppaa.

talous
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Yle

Siilinjärvellä sähkötupakkatukkukauppaa pyörittävälle Tero Mäkiselle sähkösavukekaupan vapauttaminen olisi ilouutinen. Tällä hetkellä Suomessa saa myydä vain nikotiinittomia nesteitä ja sähkösavukelaitteita, joihin ei vaadita Fimean myöntämää lääkelupaa.

– Jos haluaisimme myydä nikotiinipitoisia tuotteita, vaatisi se lääkeluvan ja sen saaminen vaatii niin suurta työtä, ettei siihen pienillä firmoilla ole mahdollisuutta. Korkeintaan joku iso kansainvälinen jätti voisi yrittää saada sen Suomeen, Mäkinen sanoo.

Lakimuutoksella olisi Mäkisen mukaan monia hyviä puolia: villinä käyvää nettikauppa saataisiin kuriin, sähkösavukkeiden ostoon tulisi 18 vuoden ikäraja, sähkösavukenesteiden sisältöä voitaisiin kontrolloida Suomessa ja se toisi maahan myös veroeuroja.

– Nythän netissä on kymmeniä suomenkielisiä nettisivustoja, joiden kautta voi ostaa nesteitä, joiden sisällöstä ei ole mitään tietoa.

Juuret ulottuvat Latviaan

Siilinjärvellä toimiva PaulSaar Oy perustettiin viime keväänä. Yhtiö edustaa PaulSaar-merkkisiä sähkösavukkeita Suomessa.

Sähkösavukkeet ovat tulleet jäädäkseen.

Tero Mäkinen

Mäkisen mukaan aloite Suomessa toimivan yrityksen perustamisesta lähti keskusliikkeiltä sekä Latviassa toimivalta PaulSaar Holding SIA -yhtiöltä, jolla on myös suomenkieliset verkkosivut. Niillä mainostetaan ja myydään myös nikotiininesteitä. Kyseisiä sivuja hallinnoi PaulSaar Holding SIA, eikä niillä ole Mäkisen mukaan yhteyttä PaulSaar Oy:hyn. PaulSaar Oy:llä ei ole omia verkkosivuja.

Mäkisen mukaan PaulSaar Oy perustettiin, koska nikotiinittomien tuotteiden myynti piti eriyttää nikotiinia myyvästä yrityksestä.

– Me myymme samanmerkkisiä tuotteita, mutta kyse on täysin eri yrityksestä, Mäkinen sanoo.

Jos muutos tulee, myynti alkaa

PaulSaar Oy:n myymät tuotteet tulevat tällä hetkellä Kiinasta ja Euroopasta. Tuotteiden mukana tulee tehtaiden oma selvitys nesteistä ja niiden koostumuksesta.

Mäkinen ei halua kertoa tarkkoja lukuja yrityksensä myynnistä ja liikevaihdosta. Jos sähkösavukekauppa vapautuu, PaulSaar Oy alkaa "ilman muuta" myydä myös nikotiinipitoisia tuotteita.

– Se muuttaisi toimintaa ja lisäisi liikevaihtoa varmasti. On ennustettu, että sähkösavukkeiden käyttö lisääntyy, ja normaalitupakoiden vähenee. Sähkösavukkeet ovat tulleet jäädäkseen. Esimerkiksi Englannissa on jo yli kaksi miljoonaa käyttäjää, Mäkinen huomauttaa.