1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lintumiehen sydän sykkii täällä kiivaammin – aterioiva muuttohaukka säväyttää

Janakkalassa Tervakosken Toivanjoen alueella tehdään parhaillaan selvitystä alueen linnustosta. Toivanjoen lintutornin tienoille on kunnostettu lampareita eli pienehköjä lammikoita alueen monimuotoisuuden turvaamiseksi. Ruskosuohaukka ja kaulushaikara ovat omineet Toivanjoen rantaruovikot.

Lintuharrastaja Ari Lehtinen tarkkailee lintumaailmaa Toivanjoen lintutornista käsin. Sekä ruskosuohaukka että kaulushaikara viihtyvät hyvin jokialueen rantaruovikossa. Kuva: Kati Turtola / Yle

Selvityksen tarkoituksena on kartoittaa Natura-alueelle tehtyjen lampareiden vaikutusta linnustoon. Hämeen ELY-keskuksen tilaamaan selvitykseen kuuluu useita lintujen laskentakertoja, joista ensimmäinen tehtiin tällä viikolla.

Selvitystä tekevä lintuharrastaja Ari Lehtinen on tänäkin keväänä havainnut Toivanjoen lintutornilta useita harvinaisuuksia.

– Pajusirkkuja kaukoputkella kyttäilin ruovikon reunasta viime maanantaina, kun yksi viiksitimali nousi ruohikosta esiin, kertoo Ari Lehtinen. Se oli sellainen komea koiraslintu, harvinainen lintuvieras Toivanjoella.

Muuttohaukka on myös harvinainen, pohjoisten soiden pesimälintu.

Ari Lehtinen

– Lintutornin edessä olevassa pienessä saarekkeessa on vieläkin höyhenkasa jäljellä. Kun tähyilin sinne kaukoputkellani, niin sieltä lähti muuttohaukka, joka oli saanut jonkun saaliin ja viimeisteli ruokailuaan. Muuttohaukka on myös harvinainen, pohjoisten soiden pesimälintu.

Ruskosuohaukka ja kaulushaikara viihtyvät Toivanjoella

Muita Ari Lehtisen tuoreita havaintoja Toivanjoen lintutornista käsin ovat muun muassa kaulushaikara, ruskosuohaukka, kurki ja peukaloinen. Toivanjoella on Lehtisen havaintojen mukaan ohilentävien kurkien lisäksi myös pesiviä kurkia..

– Tuossa oli äsken jännä tapahtuma, kun neljä muuttavaa kurkea tuli korkealta ja kun ne pääsivät tähän Toivanjoen päälle, niin nämä "paikalliset" kurjet alkoivat huutaa kovaan ääneen. Ne ikään kuin tervehtivät kaukaa tulleita tuttavia, jotka ovat todennäköisesti menossa vähän pohjoisempaan pesimään.

Toivanjoen vakikalustoon kuuluvat sekä ruskosuohaukka että kaulushaikara, jotka molemmat viihtyvät hyvin jokialueen rantaruovikon suojissa.

– Täällä on havaittu vuosittain parhaimmillaan lähemmäs kymmenen kaulushaikaraparia tai ainakin niitä äänteleviä koiraita. Tänä vuonna olen toistaiseksi havainnut neljä puhaltelevaa kaulushaikarakoirasta ja kaksi ruskosuohaukkaparia.

Sekä kaulushaikara että ruskosuohaukka ovat molemmat suojelustatukseltaan aika korkealla eli kuuluvat lintudirektiiviliitteen yksi lajeihin.

Korkea torni hyvä havaintopaikka

Juuri nyt luonto on siinä mielessä hyvällä mallilla, että korkealta esimerkiksi lintutornista käsin näkee hyvin pesivät kurjet ja kuovit, koska ruovikko ei ole vielä alkanut kasvaa.

Aamuhetki on lintujen tarkkailun kannalta paras hetki.

Ari Lehtinen

– Vähän ajan päästä, kun tuo luhdan heinikko kasvaa, niin silloin sieltä ei enää erota hautovia lintuja.

Toivanjoen paras aika on toukokuun alkupuolella, kun niin sanotut yölaulajat ovat tulleet jokialueelle. Aamuhetki on lintujen tarkkailun kannalta paras hetki, muistuttaa Ari Lehtinen.

Toivanjoki kuuluu valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan. Jokialue on pitkä ja luhta-alue on iso, ja tämä näkyy hyvin muuttaville linnuille yläilmasta käsin jo kaukaa, Lehtinen kehuu janakkalalaista lintuparatiisia.