EU-rahaa ei heru Pohjolan romaniongelman ratkaisemiseksi

Helsingin Diakonissalaitos kyllästyi jatkuvaa arvosteluun romanien auttamisessa. Nyt apua suunnataankin suoraan Romaniaan. Raha on kuitenkin tiukassa.

Kotimaa
Kerjäläinen kadulla.
Yle

–Kun me Helsingissä pyöritetään liikkuvan väestön keskusta Hirundoa, niin meitä on syytetty siitä, että minkä takia me ei auteta lähtömaassa? Nyt me sitten autetaan heitä siellä, sanoo varainhankintapäällikkö Kristiina Elenius Helsingin Diakonissalaitokselta.

Helsingin Diakonissalaitos ja Helsingin seurakunnat käynnistävät tänä keväänä Romaniassa kummikylä-toiminnan, missä he auttavat romaneita heidän lähtömaassaan. Iso osa Helsinkiin kerjäämään saapuvista tulee samalta alueelta.

Suomalaiset työskentelevät Romaniassa erityisesti naisten ja lasten tilanteen parantamiseksi. Romaninaisten tilanne on erityisen heikko, sillä heillä ei ole oikeuksia eivätkä he tiedä niistä edes oman väkensä keskuudessa.

Monilta puuttuu myös kansalaisuus ja siihen oikeuttavat dokumentit kokonaan.

Ideat eivät jalkaudu

Romaniongelman ratkaisemiseksi kehitetyt hankkeet eivät etene, koska raha on tiukassa.

–Meillä on ollut useita hankeideoita. Olemme tehneet niitä Pohjoismaisessa yhteistyössä sekä Viron ja Latvian kanssa yhteistyössä. Niille on haettu EU-rahoitusta, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole sitä saaneet, Elenius sanoo.

Diakonissalaitoksen arvion mukaan Helsinkiin saapuu tänä kesänä viidestä sadasta kuuteen sataan romania.