1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jätekeskus kaavailee jättilaajennusta – ilman hajuhaittoja

Ekokem hakee kasvua liiketoimintaansa jätteiden hyötykäytön edistämisestä. Kouvolassa yhtiö kaavailee mittavaa jätekeskuksen laajentamista. Hajuhaittojen merkittävään kasvuun yhtiö ei usko.

Kotimaan uutiset
Kaatopaikka
Juha Korhonen / Yle

Keltakankaalla Ekokemin jätekeskuksessa on varsin rauhallista aamupäivällä. Tuulee navakasti, mutta mitään merkittävää hajua ei ole ilmassa.

– Tämä on se tyypillinen tilanne meillä. Epäorgaanisten jätteiden käsittely ja loppusijoitus eivät varsinaisesti hajuja aiheuta, sanoo Kouvolan jätteenkäsittelykeskuksen päällikkö Mika Penttilä.

Ekokem on linjannut liiketoimintatavoitteitaan uusiksi, sillä jätehuoltoala elää murrosaikaa. Toiminnan rajat Keltakankaalla alkavat tulla vastaan.

– Tila alkaa käydä ahtaaksi muutamassa vuodessa ja toiminta hiipua, jos mitään ei tehdä.

Jätealan murros merkitsee kiertotaloutta ja sen haasteisiin vastaamista.

– Vanha, totuttu toiminta eli jätteiden loppusijoitus alkaa väistyä radikaalisti. Aletaan kiinnittää huomio sivuvirtojen jalostamiseen ja lisäarvon tuottamiseen, sanoo Kouvolan jätteenkäsittelykeskuksen päällikkö Mika Penttilä.

Lisääntyvätkö hajut?

Keltakankaalla yhtiö haluaisi laajentaa aluetta nykyisestä 12 hehtaarista ainakin noin 40 hehtaariin. Suunniteltuja toimintoja voisivat olla muun muassa kierrätyspolttoaineiden valmistus rakennus-, purku- ja energiajätteistä sekä tuhkien ja lietteiden lannoitevalmistus.

Teollisuuden jätteiden käsittelyn laajentumissuunnitelma on nyt ympäristövaikutusten arviointivaiheessa. Raporteissa on selvitetty myös mahdollisia hajuhaittoja. Niiden kasvuun Ekokemissä ei uskota.

– Toiminnan laajetessa myös työmenetelmät muuttuvat ja kasvavat tarpeen mukaan. Meillä on laaja tutkimus- ja kehittämistoiminta tällä saralla. Se tuo myös lisää työkaluja mukanaan, sanoo Penttilä.

YVA-selostusta varten on selvitetty myös, lisääkö laajennus rekkaliikennettä vai ei.

– Hyvä kysymys, johon on vaikeaa täsmällisesti vastata. Jäteliiketoiminta muuttuu kovasti ja se, mitä ja miten käsitellään. Rekkaliikenne saattaa kasvaa, mutta esimerkiksi jätteiden muotokin voi muuttua, mikä voi vähentää liikennettä, arvioi Ekokemin Kouvolan yksikön päällikkö Mika Penttilä.

Jätteenkäsittelykeskuksen laajentaminen vaatii uuden ympäristöluvan hakemista. Penttilä toivoo, että jo ensi vuonna hanke nytkähtäisi konkreettisesti eteenpäin.

Lue seuraavaksi