Kannattaako veroja maksaa liikaa?

Moni palkansaaja ilmoittaa palkanmaksajalle haluavansa pikkuisen korkeamman veroprosentin kuin korttiin on merkitty. Tällä halutaan välttyä jäännösveroilta eli mätkyiltä.

Kotimaa
Kuvassa verohallinnon logo
Heini Holopainen / Yle

Esitäytettyjä veroilmoituksia ilmaantuu parasta aikaa postiluukkuihin ja -laatikoihin. Paitsi veroilmoituksen, ne sisältävät myös tiedot palautuksista ja mätkyistä. Moni palkansaaja nostaa veroprosenttiaan itse, jotta välttyisi mätkyiltä.

– Mätkyjen pelko on ihan todellinen ilmiö, ja veroprosentin nostaminen vuoden mittaan tavallista, vahvistaa Verohallinnon ylitarkastaja Kai Hoffren.

– Suurin osa suomalaisista saa veronpalautusta, jäännösverojen maksajia on aina vähemmistö, hän jatkaa.

Hoffren suhtautuu veroprosentin omatekoiseen korottamiseen hieman skeptisesti.

Ylimääräinen vero on rahaa, jonka olisi voinut käyttää sinä hetkenä kun sen saa.

Kai Hoffren

– Ylimääräinen vero on rahaa, jonka olisi voinut käyttää sinä hetkenä kun sen saa. Ei siitä juuri hyötyä ole niitä ennakkoon maksella, korkokin on kovin pieni, puoli prosenttia, hän sanoo.

Verokortin suhteen riittäisikin katsoa, että siihen arvioidut tulot suurin piirtein pitävät paikkansa.

– Jos tulot eivät pidä paikkaansa, silloin kannattaa muutos tehdä. Vero.fi -sivustolta löytyy laskuri (siirryt toiseen palveluun), jolla voi itse laskea, onko veroprosentti oikein, Hoffren kertoo.

Verotuksensa voi laskea uudelleen myös syksyllä. Jos on esimerkiksi maksanut alkuvuonna ylimääräistä, saa jo loppuvuodelle pienemmän veroprosentin.

Veroprosenttiaan voi korottaa itse, mutta sen pienentämiseen pitää tehdä verokorttimuutos ja hankkia uusi verokortti.