Espanjan suomalaisten verotus uusiksi

Suomi on ollut jo vuosia tyytymätön siihen, että Espanjalla on suomalaiseläkkeiden verotusoikeus.

politiikka
Ihmisiä nauttimassa Torremolinoksen rannasta Espanjassa.
Ihmisiä nauttimassa Torremolinoksen rannasta Espanjassa.Lòpez Perujo / EPA

Suomen ja Espanjan kahdenvälinen verosopimus uusitaan. Neuvottelutulos on syntynyt, mutta sisältö julkaistaan vasta kun sopimuksella on polittiinen hyväksyntä. Suomi toivoo asian etenevän mahdollisimman nopeasti.

Kahdenvälinen verosopimus määrittää sen, miten Suomessa asuvia espanjalaisia ja Espanjassa asuvia suomalaisia verotetaan. Suomi on ollut pitkään tyytymätön nykymalliin, jossa esimerkiksi Espanjassa asuvat suomalaiseläkeläiset saavat eläkkeensä Suomesta, mutta maksavat veronsa Espanjaan. Monien kohdalla verotus on Suomea kevyempi.

Suomen tavoitteena on ollut, että Suomesta maksettavat eläkkeet myös verotettaisiin Suomessa. Näin tehdäänkin jo nyt valtion ja kuntien maksamista eläkkeistä, mutta ei yksityisistä eläkkeistä. Epäkohta on kärjistynyt, kun Espanjassa asuvien suomalaisten määrä on kasvanut.

Valtiovarainministeriö on yrittänyt uusia Espanjan sopimusta pitkään, mutta Espanja on ollut vastahankaan. Valtiovarainministeriössä toivotaan, että nimet sopimuspapereihin saataisiin hyvissä ajoin ennen Espanjan syksyllä pidettäviä parlamenttivaaleja.

Neuvottelut Suomen ja Portugalin kahdenvälisen verosopimuksen uusimisesta jatkuvat yhä. Portugali on viime vuosina ruvennut houkuttelemaan eläkeläisiä nollaverotuksella.