Meri-Lapin kirjastojen ääripäät: Keminmaa ja Simo

Keminmaassa hankintojen raju vähentäminen on vähentänyt myös lainaamista. Simossa puolestaan uusi toimipiste näkyy hyppäyksenä tilastoissa.

Kemi-Tornion seutukunta
Kemin kirjastolla ihmisiä
Minna Aula / Yle

Tarjonta lisää kysyntää myös kirjastolainoissa. Meri-Lapissa tämä näkyy esimerkiksi vertailemalla viime vuoden tilastoääripäitä, Keminmaata ja Simoa.

Simon kirjaston lainojen määrä kasvoi viime vuonna selvästi edellisvuodesta. Kokonaislainamäärä kasvoi yli kuudella tuhannella lainauksella.Muutos selittyy sillä, että kunnassa on avattu uusi toimipiste Maksniemeen.

Keminmaassa lainojen kokonaismäärä on puolestaan tippunut reippaasti, noin seitsemällä tuhannella. Pudotus johtuu kirjaston hankintoihin tehdystä isosta leikkauksesta: hankintoja vähennettiin yli 400 eurosta per asukas noin 250 euroon per asukas.

Vuodesta 2012 kirjaston hankintoihin käyttämä raha on puolittunut. Keminmaa on kuitenkin asukaskohtaisessa vertailussa Meri-Lapin kirjastojen kakkonen Ylitornio-Pellon jälkeen.

Myös Tervolan sekä Ylitornion ja Pellon yhteisessä kirjastossa lainojen määrä laski viime vuonna. Torniossa ja Kemissä lainauksia tehtiin edellisvuotta enemmän.