1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailman suurin puutarhatonttu syntyi, kun kuvanveistäjä turhautui veistosten huonoon menekkiin

Lahtelaisen kuvanveistäjän Kalle Mustosen suururakka, kaksion kokoinen puutarhatonttu, on viittä vaille valmis ja lähdössä näyttelykiertueelle. Tontun veistämiseen kului puolitoista vuotta.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kuvanveistäjä Kalle Mustonen muistelee tilannetta, joka laittoi idean massiivisen puutarhatontun veistämisestä liikkeelle.

– Kai se oli jonkinnäköisen turhautumisen seurausta. Kuvanveistäjien teosvälityksessä todettiin, että se on aivan sama, vaikka tänne toisi puutarhatonttuja – eivät veistokset myy. Siitä se lähti.

700 metriä kuusilautaa, 400 metriä kertopuuta ja 3 000 – 4 000 tappia

Aiemmin maailman suurin puutarhatonttu oli taiteilijan mukaan 7,91 metriä pitkä jättiläinen. Mustosen tonttu on vielä suurempi. Selällään köllöttävä puutarhatonttu on 2 ja puoli metriä korkea ja 8 metriä pitkä.

– Siinä se nyt makaa, kuolleena tai jonkinlaisessa horroksessa, Mustonen kuvailee.

Puutarhatonttu on myös luonteva lisä Mustosen muille, populaarikulttuurista kumpuaville aiheille: legoille, c-kaseteille ja pääkalloille.

Kuvanveistäjä Kalle Mustonen tarkastelee maailman suurimman puutarhatontun päätä. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Tontun sisätila sisustetaan

Työprosessia taiteilija vertaa enemmän veneenrakennukseen kuin perinteiseen kuvanveistoon. Fyysisestikin rankka urakka otti 1,5 vuotta. 

– Siihen meni varmaan 700 metriä kuusilautaa,400 metriä kertopuuta ja 3 000 – 4 000 tappia kiinnityksiin.

Siinä se nyt makaa, kuolleena tai jonkinlaisessa horroksessa.

Kalle Mustonen

Puutarhatontusta on yksi sivu auki, jotta sen sisään pääsee kurkistamaan. Kalle Mustonen arvioi, että myöhemmissä versioissa tontun sisälle tulee mahdollisesti sisustus.

– Tämähän on liki kaksion kokoinen, kyllä sinne mahtuu, hän toteaa.

Toukokuun alussa tonttu matkaa Helsinkiin, Galleria Sculptoriin. Myöhemmin kesällä se nähdään Turussa ja ehkä vuoden päästä maailman suurin puutarhatonttu palaa kotikonnuilleen Lahteen.