1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viljelijän unelmana on päästä eroon EU-tuesta

Hankala EU-byrokratia houkuttaa viljelijän pohtimaan, voisiko ilman maataloustukea tulla toimeen. Kuluttajan pitäisi olla valmis maksamaan leivästään 20 prosenttia nykyistä enemmän.

Kotimaan uutiset
Rukiin oras.
Yle

Maanviljelijän EU-tukihakemuksen on oltava valmiina runsaan kahden viikon kuluttua. Lappeenrannan Rauhassa noin 100 hehtaarin viljatilaa isännöivällä Antti Armisella hakemuksen tekeminen on vielä edessä.

Nyt alkaneella 5-vuotiskaudella maatalouden tuet ovat uudistuneet monessa merkittävässä kohdassa. Toista tuhatta sivua tukihakemukseen kuuluvaa materiaalia odottaa lukemista sähköisessä muodossa netissä.

Ajankohta on saanut Antti Armisen pohtimaan, voisiko suomalaisviljelijä tulla toimeen kokonaan ilman maataloustukia ja niihin liittyvää byrokratiaa. No, voisiko?

– Kyllä. Sehän olisi ihanteellinen tilanne.

Reilua leipää

Arminen on pohtinut, että ainakin viljantuotannossa tuista luopuminen olisi mahdollista. Hänen arvionsa mukaan viljelijän osuuden leivän hinnassa olisi oltava nykyisen neljän prosentin sijaan kahdeksan prosenttia. Viljelijän saaman osuuden kasvattaminen nostaisi leivän hintaa kuluttajalle noin 20 prosenttia.

– Ei me sen jälkeen tarvittais tukea. Se on loppujen lopuksi pienestä kiinni. Että sitä päivää odotellessa.

– Se noin 20 prosenttia lisää leivän hintaan, ei se sen enempää ole. Se olisi minusta se reilu tapa, viljelijä Antti Arminen pohtii.

Samalla hän muistuttaa, että viljelijäpiireissä aiheesta ollaan alasta riippuen montaa mieltä. Siinä missä viljanviljelijä haaveilee tulevansa toimeen leipäviljan hinnankorotuksella, näkee vaikkapa sikatilallinen painajaista rehuviljan kallistumisesta.

Lue seuraavaksi