1. yle.fi
  2. Uutiset

Isot ketjut ja pienet bistrot tukevat toisiaan: "Ketjuravintoloissa opitaan käymään muissakin paikoissa"

Ketjuravintolat ja pienemmät yksityisomisteiset ravintolat asetetaan usein taistelupareiksi. Keittiömestari Risto Mikkola kuitenkin tuomitsee tahallisen vastakkainasettelun ja kilpailutilanteen kärjistämisen. Hänen mielestään on kaikkien etu, että ravintoloissa ylipäätään käydään.

Kotimaan uutiset
Pop-up-ravintola Gradon annos.
Anna Lakkisto

Keittiömestari Risto Mikkolan mielestä ravintola-alan tekijöiden pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Ketjuravintoloiden ja pienempien yksityisessä omistuksessa olevien ravintoloiden vastakkainasettelu on Mikkolan mielestä turhaa.

Koko bisnes hyötyy siitä, että suomalaiset osaavat syödä entistä enemmän ravintoloissa.

Risto Mikkola

Muun muassa Suomen Master Chef -kokkikilpailun tuomarina toiminut Mikkola korostaa, että ravintolakulttuuri pitäisi ajatella yhtenä kokonaisuutena ilman erillisiä leirejä ja kyräilyä.

– Ketjuravintolat ovat hyvä lisä Suomen ravintolakarttaan. Niitä on helpompi lähestyä ja ne ovat tehneet paljon hyvää suomalaisten ravintolakäyttäytymiselle. Ketjuravintoloissa opitaan käymään muissakin paikoissa.

– Vastakkainasettelussa ei ole mitään järkeä, sillä tämä on kaikki yhtä bisnestä ja kaikkien pitäisi keskittyä tuottamaan hyviä elämyksiä ihmisille. Koko bisnes hyötyy siitä, että suomalaiset osaavat syödä entistä enemmän ravintoloissa, Mikkola jatkaa.

Yhtä suurta perhettä

Ravintola- ja keittiötoimenjohtaja Mikko Kinnari lappeenrantalaisesta Kolme Kiveä Ravintolat oy:stä puolestaan on sitä mieltä, että ihmiset kannattavat erityisesti pieniä ravintoloita. Kinnaria ei myöskään huoleta se, että Lappeenrannassa avataan kevään aikana useita uusia ravintoloita ja kilpailu kiristyy.

– Kilpailu piristää kaupunkia ja luo mahdollisuuksia monelle yrittäjälle. Nykyään syödään yhä enemmän ulkona. Muissa kaupungeissa on Lappeenrantaan verrattuna paljon enemmän ravintoloita niiden kokoon nähden. Tänne mahtuu hyvin, Kinnari toteaa.

Ravintoloiden pitäisi olla yhtä suurta perhettä ja pitää toisistaan huolta.

Risto Mikkola

Risto Mikkola puhuu jopa koko ravintola-alan kokoavasta yhteishengestä.

– Ketjut ja pienet ravintolat tukevat toinen toisiaan. Ravintoloiden pitäisi olla yhtä suurta perhettä ja pitää toisistaan huolta, Mikkola sanoo.

Mikkola kuitenkin painottaa ravintolan kokoon katsomatta ruoan laatua ja palvelun sujuvuutta. Hänen mielestään ravintolakokemuksessa molemmat ovat yhtä merkittävässä osassa.

– Asiakas pitää ottaa huomioon heti hänen astuessaan ravintolaan, ja tarvitaan ammattimaista pelisilmää. Minä olen esimerkiksi aika helppo asiakas, ja minulle saa hyvällä suosittelulla myytyä paljon enemmän. Asiakaspalvelussa pitää huomata, että onko nyt tultu vain syömään vai kenties juhlimaan. Pitää aistia seurueen tunnelma, Mikkola huomauttaa.

Lue seuraavaksi