Pappi, sinusta on tullut pullukka! Entä sitten?

Papin arkea ovat erilaiset juhlat, ja siksi esimerkiksi kakku on hyvin arkipäiväinen suuhunpantava. Ehkä siksikin on luontevaa, että juuri papit pitävät keskustelutilaisuuden siitä, minkälaisia ihmisen ulkonäköpaineet ovat.

Kotimaa
Kari Kanala ja Milla Mäkitalo
Joona Haarala / Yle

Laulu kertoo, kuinka pappi sai kahvia juodakseen. Turkulainen pastori Milla Mäkitalo veti torstaina keskustelutilaisuuden miehensä, pastori Kari Kanalan kanssa teemalla _Pappi, sinusta on tullut pullukka! Entä sitten? _Mäkitalo kertoo, että äärivisuaalinen nyky-yhteiskunta on etenkin nuorille raaka.

– Media on täynnä ulkonäköasioita. Ulkonäköön liittyvät asiat ovat pinnalla, ja ne liittyvät hyvinvointiin, mutta nuorilla myös pahoinvointiin, Mäkitalo huomauttaa.

Pahoinvoinnilla Mäkitalo tarkoittaa sitä, että sosiaalisen median myötä toisten ihmisten arvostelusta on tullut julkista. Mikä ennen tapahtui pienen piirin sisällä, voi nykyään levittäytyä valtavalle joukolle.

– Moni ottaa valokuvia itsestään. Voisi sanoa nuorille, että älkää jakako kuvia joka paikkaan, koska niille voi tapahtua mitä vaan.

Mäkitalo jatkaa samaan hengenvetoon, että valokuva voi olla oikein tehtynä voimaannuttaja. Jokaisesta meistä saa otettua hienoja kuvia.

– Jokaisen pitäisi nähdä itsestään hyviä kuvia, jotta näkee hyviä puolia ja voisi sitä kautta voimaannuttaa itseään.

Kirkkokin liikuttaa

Kauneus ei ole kiloista kiinni, mutta monelle liikunta tuo hyvää oloa. Seurakunnissa onkin menossa kolmivuotinen työntekijöiden ja seurakuntalaisten liikuttamishanke, jossa henkilökuntaa kehotetaan istumaan vähemmän ja myös seurakuntalaisia liikutetaan.

Harva itse asiassa tietää, että kirkon sisällä on jopa erilaisia liikuntaryhmiä.

– Erilaiset jumpat – niin vauvajumpat kuin myös mummojumpat – ovat tulleet jäädäkseen seurakuntiin. Olisi hirvittävän tärkeää, että sana 'liikunta' ei veisi meitä aina jonnekin tehofitness-tunnille. Meillä on esimerkiksi vapaaehtoispalvelua, jossa autetaan ja innostetaan esimerkiksi yksinäisiä vanhuksia liikkumaan, Mäkitalo kertoo.

Kirkko on mukana myös erilaisissa trendeissä. Ympäri maata harrastetaan muun muassa gospel-lattareita.

– Gospel-lattarit on rytmillinen tanssitunti, jossa tanssitaan latinoa yksin, ei parin kanssa. Se ei vaadi tanssikokemusta. Erityistä siinä on se, että musiikki on kristillistä musiikkia, aika usein englantia tai espanjaa, Mäkitalo kertoo.