1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Näkökulma: SDP – Linjariita vai yhdessä eteenpäin?

Vaalien neloseksi jäänyt SDP varasti shown, kun uudet eduskuntaryhmät järjestäytyivät torstaina, kirjoittaa politiikan toimittajamme Jari Korkki.

Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Jo etukäteen oli selvää, että median huomio kiinnittyisi eduskuntaryhmien järjestäytymispäivänä SDP:n kokoukseen, koska äänestäjät pudottivat ryhmäjohtaja Jouni Backmanin eduskunnasta. Yleensä kun on tapana, että vanha kokenut ryhmäjohto jatkaa yli hallitusneuvottelujen ja muutosten aika on vasta sen jälkeen.

Backmanin kohtalo kuitenkin tiesi, että demarien ryhmäjohdossa oli paikka auki, mutta peli ei alkuunkaan selvä, ei ainakaan ennen ryhmäkokousta.

Tunnelma sähköistyi, kun Pikkuparlamenttiin levisi tieto, että puoluejohtaja Antti Rinne on torjunut edeltäjänsä Jutta Urpilaisen pohdiskelut eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta.

Urpilainen kertoi auliisti käytävällä parveilevalle medialle, että Rinteen perusteluna oli erilainen poliittinen linja

Urpilainen kertoi auliisti käytävällä parveilevalle mediajoukolle, että Rinteen perusteluna oli hänen erilainen poliittinen linjansa. Urpilaisen mukaan hän sai useita vetoomuksia asettua ehdolle ryhmänjohtajan vaalissa. Rinne taas puhisi matkalla kokoukseen vedonneensa Urpilaiseen, jotta tämä olisi mieluummin käytettävissä valtioneuvoston jäsenen tehtävään.

Ikään kuin SDP olisi marssimassa Säätytalon hallitusneuvotteluihin paraatiovesta ja Rinteellä hövelisti varaa lupailla hallituspaikkoja sinne tänne.

Ratkaisu on tietysti pitkälti keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän käsissä, mutta ilmiselvästi ainakin Rinteellä on halua katsoa kortit loppuun saakka. Valittiinhan hänet SDP:n johtoon nimenomaan niiden toimesta, joiden mielestä puolueen on törmäköitettävä linjaansa kokoomuksen puristuksessa.

Toisenlaistakin ilmaa SDP:ssä on, ei vähiten siinä porukassa joka vajaa vuosi sitten Seinäjoella tuki Urpilaisen jatkoa. Se porukka ei välttämättä katsonut hyvällä myöskään tapaa, jolla SDP – toki kokoomuksen hyvällä avustuksella – ajoi hallitusyhteistyön umpikujaan.

Onneton vaalitulos on demareilta vielä täysin käsittelemättä, mutta Rinne ja uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tekivät ensimmäisen ryhmäkokouksen jälkeen parhaansa vakuuttaakseen, miten SDP lähtee nyt yhtenäisenä kohti uusia seikkailuja, joihin hallitusneuvottelut saattavat hyvinkin kuulua. Olivathan ryhmäkokouksen valinnat muodollisen yksimielisiä.

Samaan aikaan kokoussalin ulkopuolelle jo ehtineet supisivat tarkkakorvaisille, että Jutta teki sitten asiasta julkisen.

Eikä varmasti vahingossa.

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja