1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stubb Välimeren siirtolaisista: "Miettikää jos tällaista tapahtuisi Itämerellä"

EU-maiden johtajat pohtivat Brysselissä ratkaisuja Välimeren siirtolaiskriisiin. Suomi lisää kehitysapua ja kannattaa rajaturvallisuusvirasto Frontexin rahoituksen kaksinkertaistamista Välimerellä.

Maltalaissotilaat kantoivat ruumisarkkua hautajaisissa, jotka järjestettiin veneonnettomuudessa menehtyneille siirtolaisille. Kuva on otettu 23. huhtikuuta. Kuva: Matthew Mirabelli / AFP / Lehtikuva

Välimeren tapahtumien takia pikaisesti kokoon kutsuttu EU-maiden johtajien huippukokous pohtii ratkaisuja meren yli pyrkivien siirtolaisten aiheuttamaan humanitaariseen ongelmaan.

Kokoukselta odotetaan päätöstä Välimeren etsintä- ja pelastustoiminnan tehostamisesta. Komissio on esittänyt rahoituksen kaksinkertaistamista rajavalvontavirasto Frontexin kahdelle operaatiolle. Suomi tukee ehdotusta.

– On tärkeää, että tulee konkreettisia päätöksiä, sanoi pääministeri Alexander Stubb saapuessaan huippukokoukseen alkuillasta.

– Meidän pitää Suomessakin katsoa sitä huomattavasti laajemmin. Miettikää jos tällaista tapahtuisi Itämerellä, Stubb sanoi.

Välimeren pelastusoperaatioiden vahvistamiselle saatiin konkreettisia lupauksia jo kokouksen alla. Kalliita pelastushankkeita aiemmin kritisoinut Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti, että Britannian laivasto lähettää Välimerelle helikopteritukialuksen ja kaksi muuta laivaa auttamaan meripelastuksessa.

EU-maiden johtajat viettivät hiljaisen minuutin Välimerellä menehtyneiden siirtolaisten muistoksi. Kuva: Benoit Doppagne / AFP / Lehtikuva

Suomi päätti jo aiemmin lähettää valvontalentokoneen Välimerelle toukokuussa. Viime viikonvaihteen tuhoisan laivaturman jälkeen on lisäksi päätetty 2,75 miljoonan euron panostuksesta alueellisiin kehitysohjemliin Egyptissä, Jemenissä, Marokossa, Libyassa ja Tunisiassa.

Salakuljettajien veneet maalitauluiksi

Meripelastuksen tehostamisen lisäksi Brysselissä pohditaan myös ehdotusta operaatiosta, joka yrittäisi tuhota ihmissalakuljettajien käyttämiä veneitä ennen kuin ne lähtevät ylittämään Välimerta. Operaatioon on kuitenkin vielä pitkä matka, sillä iskut edellyttäisivät joko Libyan hallituksen lupaa tai YK:n turvallisuusneuvoston mandaattia.

Siirtolaiset pyrkivät Eurooppaan useita reittejä. Lähde: Frontex Kuva: Yle Uutidgrafiikka

Kolmas keskustelunaihe on siirtolaisten ja pakolaisten epätasainen jakautuminen eri Euroopan maiden kesken. EU:n alueelle tuli viime vuonna 626 000 turvapaikanhakijaa. Heistä 202 000 haki turvapaikkaa Saksasta ja 81 000 Ruotsista. Suomessa hakijoita oli 3620.

Hakijamäärän sijaan pääministeri Stubb korostaa Suomen pakolaiskiintiötä, joka on nostettu 1050:een Syyrian sisällissodan takia. Kaikki EU-maat eivät ota kiintiöpakolaisia.

– Kiintiöpakolaisten osalta Suomen taakka on jo itse asiassa korkea, mutta kun katsotaan turvapaikanhakijoita, luvut ovat erilaiset, Stubb sanoi.