1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU kolminkertaistaa Välimeren rajavalvontaoperaatioiden rahoituksen

EU-maiden johtajat päättivät asiasta ylimääräisessä huippukokouksessaan Brysselissä torstaina.

Valokuvassa Italian viranomaiset auttavat veneessä olevia siirtolaisia laivaansa 22. huhtikuuta. Veneessä oli arviolta 200 matkustajaa. Kuva: Alessandro di Meo / EPA

EU-maiden johtajat päättivät torstaina kolminkertaistaa Euroopan rajavartioviraston Frontexin kahden Välimeren-operaation rahoituksen tänä ja ensi vuonna.

Aiemmin EU:n komissio oli esittänyt Triton- ja Poseidon-operaatioiden rahoituksen kaksinkertaistamista.

Ennen torstain päätöksiä operaatioista suuremman eli Tritonin kustannukset olivat 2,9 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi kokouksen jälkeen lehdistölle, että mikäli nyt luvatut lisärahat eivät riitä, asiasta voidaan keskustella uudelleen.

– Rahan ei pitäisi ole mikään este tässä asiassa, Merkel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

EU-maat lupasivat torstaina lisää laivoja ja helikoptereita meripelastustehtäviin Välimerelle. Jo ennen kokousta Britannia kertoi lähettävänsä Välimerelle helikopteritukialuksen ja kaksi muuta laivaa. Myös Saksa ja Ranska lupasivat lisää laivoja meripelastukseen.

Suomi on jo aiemmin päättänyt lähettää alueelle valvontalentokoneen toukokuussa. Valtioneuvoston mukaan lentokonetta tarjotaan valvontaoperaatioihin myös syksyllä.

Ranskan presidentti François Hollande kertoi torstaina hakevansa YK:n turvallisuusneuvostolta päätöslauselmaa, joka valtuuttaisi tuhoamaan laivat, joita käytetään ihmisten salakuljetukseen Välimerellä.