Onnellisimpien maiden listaa hallitsevat läntisen Euroopan pienet maat – Suomi nousi kuudenneksi ohi Ruotsin

Kärkikymmenikössä ovat kaikki Pohjoismaat. Huonoimmin sijoittuneiden maiden joukossa on puolestaan Saharan eteläpuolisen Afrikan maita sekä Syyria ja Afganistan.

Ulkomaat
Sveitsin lippu korkealla ilmassa.
Sveitsi on noussut kärkisijalle maailman onnellisimpia maita listaavassa.Valentin Flauraud / EPA

Sveitsi on noussut kärkisijalle maailman onnellisimpia maita listaavassa World Happiness Reportissa. Listan kärkisijoja hallitsevat muutoinkin läntisen Euroopan pienet maat ja erityisesti Pohjoismaat.

Suomi on kuudenneksi onnellisin maa ja kärkikymmenikössä ovat myös kaikki muut Pohjoismaat. Suomi on noussut yhden sijan edellisestä, vuonna 2013 julkaistusta raportista (siirryt toiseen palveluun) ja ohittanut Ruotsin.

Islanti on noussut kakkoseksi Sveitsin jälkeen. Tanska ja Norja ovat Suomen edellä sijoilla 3. ja 4., mutta kaksi vuotta sitten ne pitivät vielä hallussaan kärkisijoja. Ruotsi on nyt kahdeksas.

Läntisen Euroopan pienistä maista kärkikymmenikössä on myös Hollanti. Euroopan ulkopuolelta joukkoon ovat päässeet Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia.

Yhdysvallat on sijalla 15, Saksa sijalla 26 ja Venäjä sijalla 64.

The World Happiness Reportissa (siirryt toiseen palveluun) listatuista 158 maasta peränpitäjänä on Togo ja muutoinkin kymmenen vähiten onnellisimmaksi listatun maan joukkoa hallitsee Saharan eteläpuolinen Afrikka. Joukossa ovat vain kolmanneksi viimeisenä Syyria ja sijalla 153. Afganistan.

YK:n julkaisemassa, riippumattomien asiantuntijoiden laatimassa raportissa onnellisuuden mittareina ovat kansantuote henkeä kohden, odotettavissa oleva terve elinikä, tunne vapaudesta tehdä elämänvalintoja, vapaus korruptiosta, anteliaisuus sekä se, onko ihmisellä joku johon luottaa vaikeina aikoina.

– Kyse ei ole vain rahasta, vaan myös oikeudenmukaisuudesta, rehellisyydestä, luottamuksesta ja hyvästä terveydestä, sanoo yksi tutkijoista Jeffrey Sachs, joka johtaa New Yorkin Columbia Universityn Earth Institutea.

Tämä on kolmas YK:n julkaisema World Happiness Report. Edelliset on julkaistu vuosina 2012 ja 2013.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset