Tipattoman suosio kasvaa ravintoloissakin – näin asiantuntija korvaa viinin "nollavolttisella"

Kasvanut kysyntä on saanut ravintolat kiinnittämään entistä enemmän huomiota alkoholittomien juomien laatuun ja valikoimaan. Juoma voidaan rakentaa esimerkiksi täyteläiseksi tai kevyeksi sen mukaan, millaisen ruoka-annoksen kanssa sitä tarjoillaan.

Kotimaa
Alkoholiton juoma viinilasissa.
Kuopiolaisen Mustan Lampaan ravintolapäällikkö Eeva Mertanen näyttää, miten syntyy alkoholiton keväinen drinkki esimerkiksi parsa-annoksen seuraksi.

Alkoholittomien juomien kysyntä on kasvussa Suomessa ja tämä näkyy jo ravintoloissa. Alkoholittomien oluiden, viinien ja drinkkien valikoima on kasvanut ja samalla juomien laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Alkoholiton juoma valitaan viinien tapaan ruuan mukaan. Esimerkiksi liharuuille tehdään täyteläisempi juoma kuin kevyemmälle kalaruualle.

– Juoman voi lähteä rakentamaan siten, että etsii jonkun saman raaka-aineen, mikä annoksessa on. Mehupohjana voi olla vaikka juures hedelmien ja marjojen sijaan. Jos ruoka-annoksessa on paljon vihreitä komponentteja, vihreä juures voi toimia pohjana, kertoo kuopiolaisen ravintola Mustan Lampaan sommelier Kata Shecter.

Nyt on myös valmistajat heränneet, että alkoholittoman tuotteen pitää olla laadukas, niitä ei enää tehdä vain sivutuotteina.

Timo Hartikainen

Seljankukka sopii parsa-annosten kanssa

Juoman pohjana voi käyttää esimerkiksi syksyllä mustaviinimarjamehua tai mansikkamehua ja talvella porkkanaa. Myös seljankukkaa käytetään juomissa usein. Mustaviinimarjamehua käytetään täyteläisten liharuokien kanssa, mutta seljankukalla saa hyvää makua myös parsa-annoksiin.

– Parsa-annos hollandaisekastikkeen kanssa on keväällä suosittu ja siihen lähtisin tekemään juoman seljankukasta, koivunmahlasta ja sitruunasoodasta, joka tuo juomaan poreita ja tukirankaa. Juoman pohjana on kevään kausituote koivunmahla. Sitruuna tuo mukaan hapokkuutta, jota parsa vaatii. Seljankukkamehu tuo juomaan mausteisuutta.

Yleensä alku- ja pääruokajuomat pidetään mietoina, mutta jälkiruokajuomiin voi lisätä sokeria. Joskus myös täysin päinvastaiset maut toimivat keskenään ja esimerkiksi alkuruokajuoma voi olla makeampi.

– Parhaimmillaan juoma tuo ruokaan lisämaun ja korostaa annoksen makuja. Toisaalta annos tekee saman juomalle. Helpoin tapa lähteä liikkeelle on miettiä, mitä annoksessa on ja voiko siitä raaka-aineesta tehdä mehua, Shecter vinkkaa.

Tuotteiden laatuun kiinnitetään enemmän huomiota

Alkoholittomia viinejä puolestaan voidaan valmistaa siten, että normaalista viinistä haihdutetaan pois alkoholi. Sen jälkeen viineihin lisätään hieman sokeria, jottei se maistu liian kuivalta. Olut tai viini voidaan myös kaataa tietynlaisen kalvon läpi, joka poistaa juomasta alkoholin.

– Kaikissa näissä on se periaate, että mahdollisimman vähän viedään alkuperäistä makuaromia pois. Valmistusprosessit ovat kehittyneet huomattavasti ja myös suuret valmistajat ovat alkaneet tehdä enemmän alkoholittomia tuotteita, kertoo Kuopion Prisman Alkon tuoteasiantuntija Timo Hartikainen.

Juoman voi lähteä rakentamaan siten, että etsii jonkun saman raaka-aineen, mikä annoksessa on.

Kata Schecter

Monet ravintolat tarjoavat nykyään jo viinilistojen ja alkoholittomien oluiden ja viinien rinnalle myös runsaasti alkoholittomia, mehupohjaisia juomia. Alko on puolestaan lisännyt alkoholittomien juomien valikoimaa kuluttajatutkimuksen myötä.

– Meillä on nyt paljon ihmisiä, jotka eivät käytä alkoholia ja se ryhmä on kasvanut. Tapa on tullut tänne Euroopasta ja monilla on myös sellainen elämäntapamuutos, että ajatellaan hyvin terveellisesti. Nyt on myös valmistajat heränneet, että alkoholittoman tuotteen pitää olla laadukas, niitä ei enää tehdä vain sivutuotteina.

Alkoholilain mukaan kaikki alle 2,2 prosentin juomat myydään alkoholittomina.