15. päivä: Nacaome, Honduras: Suomalaista huipputekniikkaa lattareiden suurimpaan aurinkovoimalaan

Voimala-alueella on lähes puoli miljoonaa kahden neliömetrin suuruista aurinkopaneelia. Nacaomen seudusta on hyvää vauhtia tulossa Latinalaisen Amerikan nykyaikaisin energiantuotantoalue, kertoo voimalatyömaahan suomalaisen markkinointijohtajan opastuksella tutustunut toimittajamme Mika Mäkeläinen.

Ulkomaat
Surevia miehiä seisoo kadulla onnettomuuspaikan vieressä.
Ampumisen uhriksi ilmoitettu tyttö olikin kuollut liikenneonnettomuudessa.Mika Mäkeläinen / Yle

Toimittajamme Mika Mäkeläinen on Keski-Amerikan matkallaan tutustunut suureen aurinkovoimalaan, jossa on mukana myös suomalainen ABB. Päivä alkoi kuitenkin synkemmissä merkeissä:

Piristävää aloittaa aamu ruumishuoneelta. Yritämme päästä katsomaan, mikä oli Tegucigalpan yleensä melko väkivaltaisen yön saldo. Ehdimme juuri nousta autosta kun meille kerrotaan, että joen takana Comayagüelassa olisi ammuttu joku. Ruumisauto lähtee noutomatkalle ja sinnittelemme sen perässä.

Perillä paljastuu, että kyse onkin liikenneonnettomuudesta. 7-vuotias tyttö makaa peitettynä asfaltilla moottoripyörän vieressä. Törmäyksen sattuessa isä oli viemässä häntä kouluun. Omaiset itkevät, paikalla pyörii kymmenittäin poliiseja, toimittajia ja uteliaita.

Yhtäkkiä lähelle pysähtyneeseen autoon pyydetään apua. Synnytys oli käynnistynyt ennenaikaisesti ja pian maailmaan saatettiin lapsi. Paikallisen median kameroiden määrästä ja etäisyydestä päätellen synnytys nähtiin livenä ja läheltä aika monessa kodissa.

Poliisi näyttää kahta kuvaa, joissa on kummassakin yksi pidätetty mies sekä poliiseja.
Hondurasin poliisi esittelee työnsä tuloksia.Mika Mäkeläinen / Yle

Onnettomuuspaikalta kiidämme toiselle puolelle kaupunkia, jossa poliisi marssittaa kameroiden eteen kolme viime yönä pidätettyä. Heitä epäillään huumekaupasta ja kiristyksestä. Tehokasta touhua poliisilta, se ainakin on spektaakkelin viesti.

Nacaomessa uutiset ovat parempia

Hondurasin poliisin piti vielä myöhemmin päivällä esitellä takavarikoitua kokaiinia, mutta sitä ei ollut enää aikaa odotella. Meidän pitää lähteä ajamaan etelään, kohti Nacaomea, jossa uutiset olivat parempia: siellä on juuri valmistumassa koko Latinalaisen Amerikan suurin aurinkosähköjärjestelmä. Hankkeessa on mukana Suomen ABB, ja sopivasti paikalla suomalainen markkinointijohtaja.

Matkan maisemiin mahtuu tuulivoimaloita, kuivuneita joenuomia, puoliksi parturoituja mäntymetsäisiä kukkuloita, savuavia maastopaloja ja aivan erityisen roskaisia pientareita. Tien varrella myydään milloin hapanta jocote-hedelmää, milloin riippumattoja.

Aurinko näkyy voimalinjan takana.
Honduras aloittaa aurinkosähkön hyödyntämisen suurvoimalalla, jossa on suomalaista tekniikkaa.Mika Mäkeläinen / Yle

Nacaomen jälkeen tien sivussa alkaa näkyä silmänkantamattomiin heijastavaa pintaa. Rähjäiset tienvarren hökkelit vaihtuvat yhtäkkiä hitech-maisemaan, jollaista ei ole näillä leveysasteilla ennen nähty. Kahden neliömetrin kokoisia aurinkopaneeleita on yhteensä melkein puoli miljoonaa, ja voimala on levittäytynyt 480 hehtaarin alueelle.

Lokakuussa käynnistyneellä työmaalla puurtaa yötä myöten lähes tuhat työntekijää. Valmista pitäisi olla kahden viikon kuluttua 6. toukokuuta. Silloin voimala kytketään Hondurasin kantaverkkoon, jossa aurinkoenergialla tuotetun sähkön osuus on tähän asti ollut pyöreät nolla prosenttia.

Aurinkosähkö ei tarvitse tukiaisia

Laitoksen nimellisteho on 146 megawattia, käytännössä siitä irtoaa satakunta megawattia. Se on maailman mitassa vähän, mutta Latinalaisessa Amerikassa näyttävä avaus puhtaan ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

Aurinko porottaa täällä tuplasti voimakkaammin kuin Suomessa, ja kun Hondurasissa sähkön hinta on paljon korkeampi kuin Suomessa, niin aurinkosähkö on kaupallisesti hyvin kannattavaa eikä se tarvitse tukiaisia.

Hankkeen arvo on noin 200 miljoonaa euroa, josta ABB:n osuus on noin 30 miljoonaa. ABB:n aurinkosähköinvertterien markkinointijohtaja Jyrki Leppänen kertoo, että ABB toimittaa voimalaan invertterit, muuntajat ja keskijännitekojeiston. Paneelit ovat kiinalaista tusinatavaraa, jota ei kannata tehdä Suomessa.

Jyrki Leppänen seisoo voimala-alueella
Suomen ABB:n osuus hankkeesta on noin 30 miljoonaa euroa.Mika Mäkeläinen / Yle

Syrjäiselle alueelle sijoitus on jättipotti, joka tuo satakunta pysyvää työpaikkaa. Naapurustoon on nousemassa lisää vastaavia aurinkoenergiahankkeita, joten Nacaomen seudusta on hyvää vauhtia tulossa Latinalaisen Amerikan nykyaikaisin energiantuotantoalue.

Jopa Hondurasista voi siis kertoa myös hyviä uutisia.