Kreikan aikataulut pettivät taas

Kreikka ei saanut lupaamiaan laskelmia tehtyä huhtikuun loppuun mennessä. Kesäkuun loppuun mennessä uudistukset on tehtävä, jos Kreikka haluaa lainansa.

Ulkomaat
Yanis Varoufakis.
Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis 21. huhtikuuta Brysselissä.Yannis Kolesidies / EPA

Kreikka ei ole saanut laadittua euromaiden velkaohjelman ehdoksi haluamiin uudistuksia ja laskelmia niiden talousvaikutuksista. Kreikan hallitus oli luvannut laskelmat huhtikuun loppuun mennessä, mutta euroryhmän ja EU-komission mukaan työ ei ole edennyt.

Aikaraja on nyt siirretty kesäkuun loppuun. Silloin Kreikan on viimeistään täytettävä velan ehdot, jos se haluaa saada euromaiden sille lupaaman viimeisen lainaerän.

– Dead line tärkeämpi Kreikalle kuin euroryhmälle, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi saapuessaan euroryhmän kokoukseen Latvian pääkaupunkiin Riikaan.

Euroryhmä tulee tänään hoputtamaan Kreikkaa uudistusten ja laskelmien tekemisessä, mutta päätöksiä ei tehdä.

– Kreikkalaiset ovat päättäväisiä, ja Kreikka tietää, että aika on käymässä vähiin, Dijsselbloem kannustaa.

Viesti Kreikalle on tiukka, mutta pehmeästi muotoiltu, jotta sijoittajat eivät vielä luovuttaisi Kreikan suhteen. Synkän tulevaisuuden maalailu voisi johtaa rahoittajien hermostumiseeen ja Kreikan pankkien tyhjenemiseen, mikä vaikeuttaisi taloustilannetta.

Dombrovskis: Kreikka viivytää sopeutusta

EU-komission varapuheenjohtaja, latvialainen Valdis Dombrovskis vertasi Kreikan tilannetta Latvian aiempaan tilanteeseen. Kuusi vuotta sitten toteutetut uudistukset saivat talouden toipumaan nopeasti, ja nyt Latvian talous on yksi euroalueen nopeimmin kasvavista.

– Kreikka viivyttää sopeutusta ja samalla toipumista. Kreikka oli jo viime vuoden lopulla palaamassa talouskasvuun, velkakestävyyteen, vakauteen ja työllisyyden kasvuun. Juuri kun käänne oli tapahtumassa, epävarmuus palasi. Yhä on olemassa perusteet nopeaan toipumiseen ja ulospääsyyn kriisistä, jos uudistuksia noudatetaan, Dombrovskis sanoi euroryhmän kokouksen alla.

Kreikan nykyisestä lainaohjelmasta on vielä luovuttamatta 7,2 miljardia. Euromaiden valtiovarainministerit päättävät lainaerän maksamisesta, jos Kreikka niin sanotun troikan eli Euroopan keskuspankin, EU-komission ja kansainvälisen valuuttarahaston mielestä täyttää velan ehdot.

Kreikka on pystynyt maksamaan lainanlyhennyksensä

Velan ehdot ovat laki- ja rakenneuudistuksia, joiden jälkeen Kreikan talouden odotetaan olevan terveemmällä pohjalla ja sen pitäisi pystyä maksamaan velkansa. Kreikan uusi hallitus halusi tehdä ehtoihin muutoksia, koska sen mielestä edellisen hallituksen sopimat ehdot kurjistivat Kreikkaa ja johtivat sosiaalisiin ongelmiin ja köyhyyteen. Kreikka on esittänyt velan uusiksi ehdoiksi useita uudistuslistoja, joiden talousvaikutukset ja toteuttaminen ovat kuitenkin jääneet vielä epäselviksi.

Toistaiseksi Kreikka on pystynyt maksamaan lainanlyhennyksensa Kansainväliselle valuuttarahastolle. Toukokuussa on jälleen edessä noin miljardin lyhennys. Maa on kerännyt rahaa erilaisista julkisista rahastoista, jotta sillä olisi varaa maksaa sekä lainanlyhennykset että palkat ja eläkkeet.

Kesäkuun lopun jälkeen Kreikalle jouduttaneen räätälöimään uusi tukiohjelma. Kreikka ei kuitenkaan ole pyytänyt sellaista eikä virallista valmistelua ole tehty, koska nykyisenkin lainaohjelman saaminen päätökseen on ollut hankalaa.