1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Kurt Cobain herkkänä ja kamapäissään intiimissä dokumenttielokuvassa

Ennennäkemätöntä materiaalia näyttävä dokumentti Nirvanan nokkamiehestä Kurt Cobainista esitetään kotimaan elokuvateattereissa event cinemassa eli vain parina tapahtumana. Kertaluontoiset näytökset houkuttelevat fanijoukkioita yhteen.

elokuvat
Kurt Cobain.
Tähtihetkessä puhuttiin intiimistä Kurt Cobain -dokumentista ja event cinema -tapahtumista.

Torstai-iltana Nirvana-bändin laulajan, kitaristin ja biisintekijän Kurt Cobainin taiteen ystävät kokoontuivat leffateattereihin tuoreen Cobain-dokumentin ensimmäiseen kahdesta Suomen näytöksestä. Elokuva 27-vuotiaana itsemurhan tehneestä kulttuuri-ikonista naulitsi yleisön penkkiin.

Elokuva on tuotu Suomeen event cinemana. Elokuvateattereihin tuodaan tapahtumaluonteisesti sisältöjä laajalla skaalalla: musiikkidokumenttien lisäksi konsertteja, oopperaa ja näytelmiä. Näytöksiä on yleensä vain muutama per teos. Tapahtumia Suomeen tuovan StoryHillin Kaj Itämäki sanoo, että event cinema kerää yhteen tietyn sisällön fanit.

– Siinä tulee oma spesiaalitunnelma, muutama sata henkilöä samassa salissa, jotka eivät tunne toisiaan, mutta kaikilla on jotakin yhteistä. Esimerkiksi Kurt Cobain -dokkari on faneille lisäarvoa antava sisältö.

Kotiarkistojen materiaalia ensiesityksessä

Montaga of Heck -dokumentin tuottajana on toiminut Cobainin ainoa lapsi Frances Bean Cobain, joka oli vasta lapsi isänsä tehdessä itsemurhan vuonna 1994. Nyt julkisuudessa nähdään ensimmäistä kertaa lukuisia kotivideoita, ääninauhoituksia, muistiinpanoja ja piirustuksia Cobainin jäämistöstä.

Musiikkitoimittaja Jean Ramsay sanoo Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa, että dokumentin taiteilijakuva on monipuolinen.

– Kurt Cobain on merkittävä, jollakin tavalla viimeinen rock-tähti, joka täyttää kaikki kriteerit. Cobain ei tehnyt pelkästään musiikkia, hän oli kulttuurisena hahmona myös hyvin monipuolinen, jota dokumentti tuo hienosti esiin.

Kurt Cobain.
Elokuvassa nähdään materiaalia Cobainin lapsuusvuosilta.Universal Pictures, HBO Documentary Films

Intiimi kuvaus ei pyri sensaatioon

Elokuvassa nähdään arkistomateriaalin lisäksi animaatioita ja myös Cobainin omia piirustuksia animoituina. Haastateltavien joukko on hyvin pieni, mukana on vain perheenjäseniä ja ystäviä. Montage of Heck käsittelee Cobainin monipuolista luovuutta, perheongelmia, rakkaussuhdetta vaimoon Courtney Loveen, huumeisiin eksymistä ja isäksi tulemista.

Rockmaailman kuvauksen sijaan keskitytään vahvasti henkilökuvaan ja dokumentti päättyy Cobainin kuolemaan. Aiemmin jälkipyykkiä on puitu sensaatiohakuisissa elokuvissa.

Montage of Heck on poikkeuksellisen intiimi katsaus taiteilijan elämään, mutta ei mässäilevä tai siloteltu kuvaus. Dokumentin nimikin on lainattu Cobainin äänikollaasikasetin otsikosta. Cobainin tyttären toivomus ohjaaja Brett Morgenille oli, että hän ei nostaisi taiteilijaa jalustalle.

– Paikoin vaivaannuin kun katsoin elokuvaa. Se on niin intiimi. Esimerkiksi pätkä, jossa Cobain ja vaimo Courtney Love kylvettävät pientä tytärtään on perheen yksityistä materiaalia. Arvostan sitä, että Cobainia ei pelkästään ihailla, vaan näytetään myös kamapäissään leikkimässä lapsensa kanssa, sanoo Ramsay.

Twitter: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi