Eläinlääkärit järjestön julkaisemista sikatilavideoista: Johtaisivat valvontakäyntiin

Valvontaeläinlääkärin mukaan kuvamateriaalissa näkyvät lantaiset karsinat ja likaiset eläimet viittaavat siihen, että säädösten edellyttämää puhtaanapitoa on laiminlyöty.

Kotimaa
Sika.
Oikeutta eläimille -yhdistys

Oikeutta eläimille –yhdistys julkaisi perjantaina materiaalia kahdesta sikalasta. Yhdistyksen mukaan sikalakuvat ja videot on kuvattu maaliskuussa Varsinais-Suomessa.

Kuvissa näkyy mm. sikoja, jotka makaavat likaisissa ja kosteissa karsinoissa.

Läänineläinlääkäri Taina-Riitta Seppälä Lounais-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että kuvamateriaalin perusteella näyttää siltä, ettei lainsäädäntö täyttyisi.

– Tila pitää kuitenkin aina tarkastaa ja pelkän kuvamateriaalin perusteella ei voida antaa lausuntoja, Seppälä sanoo todeten, että kyseistä materiaalia hän ei ole aiemmin nähnyt.

Eläinsuojelulain ja säädösten mukaan sian pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava ja puhdas. Sioilla on oltava pitopaikassaan makuu-, ruokinta- ja ulostamisalueet. Sikojen on voitava seistä ja levätä luonnollisessa asennossa sekä liikkua.

Makuualueen on oltava kuiva, puhdas, lämpötilaltaan sioille sopiva ja asianmukaisesti viemäröity.

"Likaisuus ja virikkeettömyys pistää silmään"

Salon valvontaeläinlääkäri Sofia Väärikkälä toteaa, että osassa materiaalista likaisuus ja virikkeettömyys pistävät silmään ja niiden perusteella valvontakäynnille lähdettäisi.

– Eläimillä tulisi olla käytettävissä puhdas ja kuiva makuupaikka. Lantaiset karsinat ja likaiset eläimet viittaavat siihen, että säädösten edellyttämää puhtaanapitoa on laiminlyöty. Kokonaiskuvan muodostamiseksi sikatilalla pitäisi aina kuitenkin käydä.

– Tiineytyshäkeissä, joita kuvissa näkyy, saa pitää emakoita tietyissä tuotantovaiheissa.

– Työn alla olevan eläinsuojelulain uudistuksen yhteydessä on kuitenkin keskusteltu siitä, mitä vaikutusta tiineytyshäkeillä on eläinten hyvinvoinnille. Jo nykylainsäädännön puitteissa niissäkin pitää olla virikkeitä, kuten olkea tai leluja, joita ei näissä kuvissa näkynyt.

– Jos epäilee puutteita eläinten oloissa, olisi siitä aina ilmoitettava viranomaiselle. Ilmoituksen tultua tilalla käydään ja siitä laaditaan raportti, ja jos katsotaan aiheelliseksi, ryhdytään jatkotoimiin.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan heidän yhteydenpitonsa viranomaisiin on selvää.

– Olemme aina tehneet ilmoitukset Eviralle, mutta kokemukseni mukaan aiemmin viranomaiset eivät ole pystyneet tekemään juuri mitään, kertoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen videot sikojen oloista (siirryt toiseen palveluun) (videot eivät sovi herkimmille).