1. yle.fi
  2. Uutiset

Uutisluokkalaisen näkökulma: Aikuinen, älä kurtistele somelle vaan ota se haltuun

Aikuiset ajattelevat, että sosiaalinen media tappaa aidon sosiaalisuuden. Nuorten mielestä asia on päinvastoin. Vaikka olisi kaverin kanssa kasvokkain, niin on silti ok olla samaan aikaan puhelimella somessa, sillä sieltähän voi napata vaikka uuden yhteisen puheenaiheen.

Yle Uutisluokka
Elise Byman
Elise Byman kehottaa aikuisia sukeltamaan rohkeasti someen.Yle Uutisluokka

Ärsyttää kun otsikoissa esiintyy pääosin huonoja puolia sosiaalisesta mediasta, ja harvoin mainitaan hyvistä puolista. Sen väitetään esimerkiksi häiritsevän nuorten unta ja unen laatua sekä keskittymistä koulussa. Suurin osa valittajista on keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. He eivät ole tottuneet sosiaaliseen mediaan niin kuin me nuoret, joten kokevat sen hyvin haitallisena ja epämiellyttävänä.

Sosiaalinen media on kehittynyt valtavasti, ja on valloittanut tilaa muilta medioilta. Ennen tarvitsi maailman menosta tietoa saadakseen monia lähteitä ja laitteita. Nykyään tarvitaan vain puhelin, jolla pääsee someen. Eikä meidän suomalaisten sosiaalisuus ole somesta kärsinyt. Nyt tuijotetaan ruutua, kun ennen se oli sanomalehti jota tuijotettiin. Nuoret hyötyvät sosiaalisesta mediasta paljon. Jotkut ovat jopa saaneet ammatin sen avulla. Vloggaus eli videobloggaus on suuressa suosiossa, ja jos on tarpeeksi seuraajia, vloggaaja voi saada videoistaan rahaa. Monet saavat vloggauksen kautta myös yhteistyökumppaneita ja näiltä ilmaisia tuotteita tai palveluita. Turkulainen malli ja laulaja Benjamin Peltonen on erittäin hyvä esimerkki somen eduista. Hän julkaisi kuvapalvelu Instagramissa kiinnostavia kuvia itsestään ja keräsi valtavasti seuraajia. Nykyään hän pääsee ulkonäkönsä ja maineensa vuoksi matkustelemaan ympäri maailmaa. Hänen biisinsäkin ovat levinneet ulkomaille. En usko, että ilman Instagramia kaikkea tätä olisi tapahtunut. Toinen hyvä esimerkki on Sara Maria Forsberg, joka latasi Youtubeen videon, jossa hän puhui eri kieliä osaamatta niitä oikeasti. Pian nainen olikin jo amerikkalaisen Ellen DeGeneresin talkshow’ssa ja muutti Kaliforniaan tekemään töitä. Aivan hullua, kuinka nuoren pietarsaarelaisen naisen elämä muuttui niin radikaalisti somen takia! Aina somen hyödyt eivät ole niin mullistavia kuin Benjaminilla ja Sara Marialla. Somesta voi silti hyötyä jokainen. Esimerkiksi itse pystyn somen avulla pitämään yhteyttä Australiassa asuviin sukulaisiini. Facebookista voin lukea, mikä heidän mieltään painaa tänään, ja Instagramista katsoa, mitä he söivät aamupalaksi. Somen kautta voi myös löytää uusia ystäviä, kaukaakin.

Nykymaailmassa ei pärjää ilman sosiaalisen median taitoja

Somen kautta ujotkin ihmiset voivat ilmaista itseään helpommin, saada kavereita sekä liittyä erilaisiin keskusteluihin ja verkostoihin. Joitain henkilökohtaisia asioita on helpompi sanoa somen kautta kuin kasvotusten. Omien mielipiteiden esilletuominenkin on helpompaa, koska somessa sen voi halutessaan tehdä anonyymistikin. Ask.fm-kyselypalvelu on hyvä esimerkki siitä, miten voi kysellä tutuilta ja tuntemattomilta vaikka heidän ihastuksistaan, joko nimellä tai anonyymisti. Somea on ihan ok käyttää myös silloin, kun on kaverin kanssa kasvokkain, sillä sieltä voi napata uusia puheenaiheita. Sosiaalisessa mediassa on haittojakin, mutta niitä ei silti tulisi aina nostaa ensin esille, koska somessa on niin paljon hyvää. Lopetetaan siis kurtistelu somelle! Fakta on, että some ja älylaitteet tulevat olemaan osa myös tulevaisuuttamme. On vain hyvä, että niitä opitaan jo nuorina käyttämään. Tässä maailmassa ei tule pärjäämään ilman hyviä sosiaalisen median taitoja, sillä ne ovat osa nykyajan yleissivistystä.

Elise Byman, Kallion lukion uutisluokka

Lue seuraavaksi